Răceala în sezonul rece: Ce aliment te ajută cu adevărat

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @katemangostar
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @katemangostar

Este important să facem diferența între ceea ce ne ajută să prevenim răceala, printr-o dietă sănătoasă și alte obiceiuri precum exercițiile fizice, și ceea ce ne ajută doar să ameliorăm simptomele odată ce virusul a apărut.

În plin sezon de toamnă, răceala începe să bată la ușă, mai ușoară sau mai deranjantă, iar oamenii se gândesc imediat la remedii precum miere și citrice, în special portocală și lămâie. Acestea sunt alimente cu siguranță excelente pentru ameliorarea unor simptome, dar nu la fel de eficiente pentru a ajuta sistemul imunitar să facă față unui atac viral. Frunzele verzi aduc și ele beneficii în acest sens.

Se știe că vitamina C este cheia pentru combaterea răcelii, de aici asocierea imediată cu citricele. Dar există dovezi științifice? Ca vitamină, trebuie să fie prezentă în dieta noastră obișnuită, însă capacitatea sa de a preveni răceala nu este demonstrată. Totuși, există unele indicii că ar putea reduce durata răcelii dacă este consumată înainte ca aceasta să înceapă.

Aportul mare de vitamine al spanacului 

Printre cele mai nutritive legume evidențiate de Harvard Medical School, spanacul se află pe primele poziții, alături de varza kale, salata romană, cresonul și rucola. Toate acestea au în comun o combinație excepțională de vitamine (A, C, K, B, E) și minerale, dintre care se remarcă potasiul. Conform calculelor din baza de date nutrițională a Statelor Unite, spanacul depășește cu mult celelalte legume menționate în conținutul de minerale și vitamine.

Esențial pentru a face față unei răceli sau gripe este ca sistemul imunitar să fie într-o formă cât mai bună. Consumul regulat de alimente cu o valoare nutritivă ridicată, precum spanacul, contribuie la acest lucru. Spanacul se remarcă, de asemenea, prin conținutul ridicat de folat, un nutrient din complexul de vitamine B, de care organismul are nevoie pentru a produce globule roșii și pentru a-și menține sănătatea.

Calitatea generală a dietei este esențială

Deocamdată, nu s-au stabilit legături clare între starea optimă a sistemului imunitar și consumul unui anumit aliment. Conform specialiștilor de la Harvard, nu este indicat să ne concentrăm pe un singur produs; mai importantă este calitatea generală a dietei. Același principiu funcționează și invers: produse precum băuturile zaharoase sau alimentele ultraprocesate, care sunt dăunătoare pentru sănătatea generală, afectează și sistemul imunitar.

Cercetătorii de la universitatea americană subliniază și că starea bună a organismului nu depinde exclusiv de alimentație. Este necesar să adoptăm și alte obiceiuri care completează o dietă sănătoasă: exercițiile fizice regulate, evitarea fumatului, un somn adecvat și reducerea stresului, printre altele, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel