Racheta Ariane 6 restabilește accesul independent al Europei la spațiu - VIDEO

Captură de ecran / Foto: Video X astro_matthias
Captură de ecran / Foto: Video X astro_matthias

A fost lansată în premieră racheta europeană Ariane 6.

Racheta europeană Ariane 6 a fost lansată marți într-un zbor de debut, restabilind accesul independent al continentului la spațiu după întârzieri, eșecuri politice și dezbateri privind finanțarea.

Având o înălțime de 56 de metri, cea mai nouă rachetă fără echipaj a Europei a părăsit rampa de lansare din Guyana Franceză în jurul orei locale 16:00.

Propulsia și traiectoria sunt nominale”, a declarat directorul de lansare al misiunii în imagini transmise în direct la sediul Agenției Spațiale Europene (ESA) din Paris, unde angajații au aplaudat decolarea.

Lansarea a avut loc după ce verificările au arătat o ”mică problemă”, amânând cu o oră lansarea.

Misiunea inaugurală nu este un zbor comercial, dar, dacă totul merge bine, este programată să desfășoare sateliți și experimente de la agenții, companii și universități europene.

Ariane 6 a fost dezvoltată la un cost estimat de 4 miliarde de euro de compania ArianeGroup, deținută în comun de Airbus și Safran. Dar livrarea sa, prevăzută inițial pentru 2020, a fost amânată în mod repetat.

De la retragerea, în urmă cu mai bine de un an, a rachetei Ariane 5, Europa nu a avut niciun mijloc independent de a-și trimite sateliții în spațiu, în timp ce războiul din Ucraina a întrerupt legăturile Occidentului cu rachetele rusești Soyuz, iar Vega C din Italia este la sol.

Competitorul Falcon 9

Ariane 6 este fundamentală pentru ambiția spațială a Europei. Este vorba despre accesul suveran la spațiu pentru misiuni instituționale și guvernamentale ... și această nevoie a fost și mai accentuată având în vedere situația geopolitică”, a declarat Toni Tolker-Nielsen, directorul interimar al ESA pentru transport spațial, pentru Reuters.

Izolarea temporară a Europei pe o piață din ce în ce mai globală a lansărilor spațiale a fost expusă anul trecut, când agențiile europene au fost forțate să transfere unele încărcături utile către rachetele Falcon 9 ale companiei SpaceX din Statele Unite.

Statele Unite și zeci de alte țări au ajuns să se bazeze foarte mult pe Falcon 9 pentru a ajunge pe orbită, deoarece viața de zi cu zi pe Pământ devine din ce în ce mai dependentă de legăturile prin satelit și de date.

Națiunile ESA au lansat o inițiativă pentru a stimula un număr tot mai mare de proiecte de lansatoare mici care ar putea deschide calea pentru un viitor concurent privat pentru SpaceX și Ariane 6 însuși.

Ariane 6 nu este încă la nivelul dorit în termeni de competitivitate, dar vor să ajungă acolo”, a declarat Ian Annett, fost director general adjunct al Agenției Spațiale Britanice.

Dacă totul merge bine, Ariane 6 are aproximativ 30 de misiuni ale clienților de lansat în următorii câțiva ani, inclusiv lansări pentru constelația de mii de sateliți Kuiper a companiei Amazon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel