Racheta Artemis-1, lansată spre Lună. Mironov: Nu se duc pentru a demonstra cât suntem de buni, am făcut-o deja. Astronautul nostru este deja la fața locului

Scriitorul și jurnalistul Alexandru Mironov a vorbit despre lansarea rachetei Artemis-1, un moment istoric pentru NASA. 

"Momentul de lansare a economiei sistemului solar"

"Este momentul de lansare a economiei sistemului solar, casa noastră. Nu degeaba se duc oamenii spre Lună, nu pentru a demonstra cât suntem de inteligenți - asta s-a întâmplat în 1968 - 1972 - ci pentru că acolo sunt minerale de mare valoare, pentru că acolo sunt zeci de mii, sute de mii de locuri de muncă pentru că suntem 8 miliarde de cetăţeni pe Pământ, începând de luna viitoare, şi trebuie să ne lăţim în umeri noi, specia umană, să ne ducem acolo unde ne este menirea. Iar menirea ne este în toţi sateliţii pe care îi au toate planetele din jurul nostru. Gândiţi-vă că numai Jupiter are 94 de sateliţi pe care, într-o zi, urmaşii noştri îi vor locui, îi vor ocupa.

Este foarte bine pus la punct programul Artemis. Astronautul nostru, Dumitru Prunariu, este deja la faţa locului. Probabil că ne va povesti întâmplarea de lansare. Este o modelare a evenimentului, astăzi. Sunt trei păpuşi înăuntru care înseamnă oamenii din viitor care vor fi în capsulă. Se duc, decolează, sunt lansaţi pe Lună, ocolesc Luna, se întorc acasă şi se fac toate măsurătorilor de către experţii Pământului pentru a ne confirma nouă înşine că suntem capabili de gestul ăsta, aşa cum am fost în anii 1968 - 1972", a spus Alexandru Mironov, la Antena 3.

"Faptul că este un român acolo înseamnă că şcoala este mult mai bună decât o criticăm noi"

"Ceea ce se întâmplă la NASA nu este antrepriză pur americană. Eu am întâlnit români care lucrează acolo, precum  și români care lucrează şi pentru Elon Musk. Mai târziu, Elon Musk, la Artemis 3, va intra şi el în funcţiune cu dispozitivele lui, în colaborare cu NASA. Faptul că este un român acolo înseamnă că şcoala este mult mai bună decât o criticăm noi, că vârfurile oricum reuşesc, ele sunt alese din milioane de oameni care merg la şcoală, iar România este o țară care totuşi merge la şcoală în majoritatea cetățenilor ei. Mă aștept ca în viitor să avem şi o agenţie spațială română foarte bună, întemeiată de Dumitru Prunariu, cu oameni care sunt prezenţi la toate întâmplările Pământului şi care pregătesc şi ei antreprizele industriale în care vom fi implicaţi", a mai spus Alexandru Mironov.

"Singura navă spațială din lume concepută pentru a transporta oameni în spațiul adânc"

"Vom lansa singura navă spațială din lume concepută pentru a transporta oameni în spațiul adânc, deasupra celei mai puternice rachete", a spus șeful NASA Bill Nelson.

Ca parte a misiunii de testare Artemis 1, nava spațială Orion va zbura fără pilot către Lună, unde va orbita câteva săptămâni. Nava se va întoarce apoi pe Pământ. Întreaga misiune va dura 42 de zile. Capsula navei Orion va trebui să cadă în Oceanul Pacific, în largul coastei Californiei, pe 10 octombrie. Zborul de probă ar trebui să demonstreze pregătirea rachetei SLS și a navei spațiale Orion pentru o misiune cu echipaj.

Vehiculul de lansare SLS dezvoltat de Boeing Corporation este în prezent cel mai puternic din lume. În versiunea de bază, este capabil să lanseze 95 de tone de sarcină utilă pe orbită. Modificările promițătoare ale vehiculului de lansare ar trebui să ofere o creștere a capacității de transport cu până la 130 de tone. Când va fi realizată misiunea Artemis

Conform planului NASA, în 2024 este planificată realizarea misiunii Artemis 2, în care un echipaj cu patru astronauți va merge pe Lună. Nava spațială cu echipaj va trebui să zboare în jurul satelitului natural al Pământului. După un lung zbor în spațiu, nava de coborâre a lui Orion cu astronauți va cădea în Oceanul Pacific. Ca parte a misiunii Artemis 3, care este programată în prezent pentru 2025, astronauții americani vor trebui să aterizeze pe suprafața Lunii.

Programul Artemis a fost făcut public în septembrie 2020. Scopul său principal este întoarcerea, la 53 de ani de la ultima misiune, a astronauților americani pe suprafața lunară, construirea unei stații și pregătirea condițiilor pentru o eventuală colonizare a Lunii în viitor. Potrivit experților americani de la The Planetary Society, NASA a dezvoltat vehiculul de lansare SLS și nava spațială Orion timp 17 ani. În aceste scopuri, agenția a cheltuit aproximativ 50 de miliarde de dolari. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel