Elon Musk, CEO-ul companiei americane SpaceX, a declarat că racheta Starship dedicată transportului astronauți pe Lună și apoi pe Marte, va efectua al patrulea său zbor de testare în aproximativ trei-cinci săptămâni.
"Obiectivul este ca racheta să depăşească punctul maxim de încălzire sau cel puţin să zboare mai departe în spaţiu decât a făcut-o data trecută", a răspuns Elon Musk, după ce a fost întrebat despre Starship.
La începutul anului, racheta Starship dezvoltată de compania SpaceX a realizat un zbor aproape complet de testare la cea de-a treia încercare. A ajuns mai departe în spațiu ca niciodată, însă s-a dezintegrat la revenirea sa pe Pământ.
Modul în care SpaceX construiește rachetele Starship se deosebește de abordarea adoptată de agențiile spațiale naționale sau de alte companii. În contrast cu acestea din urmă, care se bazează pe finanțarea din bani publici, SpaceX utilizează resursele proprii, ceea ce îi oferă libertatea de a asuma riscuri mai mari.
De asemenea, compania americană se mândreşte cu o tehnică de dezvoltare iterativă, care implică teste succesive legate între ele într-un ritm rapid, chiar dacă uneori se sfârşesc cu explozii impresionante. Învățăturile extrase din aceste eșecuri facilitează implementarea modificărilor rapide și reluarea testelor noi.
Elon Musk spunea în ianuarie, într-un discurs adresat angajaţilor, că din fiecare test "învăţăm ceva nou". "Întotdeauna este mai bine să sacrifici material decât să sacrifici timpul", a adăugat atunci miliardarul american.
Progresul rachetelor Falcon ale SpaceX, care a cunoscut 96 de misiuni de succes în 2023 și domină în prezent piața lansărilor spațiale americane, a fost influențat și de numeroase teste eșuate, susține Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu