Racheta Long March 5B s-a prăbușit în Oceanul Indian

Lansarea rachetei chineze Long March 5B, sursă foto: YouTube SciNews
Lansarea rachetei chineze Long March 5B, sursă foto: YouTube SciNews

Resturile rachetei chinezești Long March 5B s-au prăbușit în Oceanul Indian, la Vest de Maldive, transmite agenția spațială din China. 

Chinezii susțin că resturi ale rachetei chinezești scăpată de sub control s-au prăbușit duminică dimineață, în Oceanul Indian, la Vest de Maldive, scrie BBC.

'Conform monitorizării şi analizei, la 10.24 (02.24 GMT), la 9 mai 2021, primul etaj al rachetei Long March 5B a intrat în atmosferă', a transmis într-un comunicat Biroul chinez de inginerie spaţială, furnizând coordonatele unui punct situat în Oceanul Indian, în apropiere de Maldive.

Mare parte a rachetei ar fi ars în atmosferă, iar unele părți ar fi căzut în Oceanul Indian, la ora 04:24 (ora României). 

Space-Track a confirmat intrarea în atmosferă 

China a afirmat anterior că întoarcerea necontrolată a acestui segment al rachetei Long March 5B, care la 29 aprilie a plasat pe orbită primul modul al staţiei sale spaţiale, prezintă puţine riscuri. Space-Track, care a folosit date militare americane, a confirmat de asemenea intrarea în atmosferă.

'Toţi cei care urmăresc întoarcerea #LongMarch5B pot să se relaxeze. Racheta a căzut', a scris Space-Track pe Twitter.

Căderea acestui segment confirmă previziunile unor experţi, care au spus că există mari şanse ca el să se prăbuşească în mare deoarece planeta este acoperită de apă în proporţie de 70%.

Însă intrarea necontrolată a unui obiect de această dimensiune a stârnit îngrijorări în legătură cu potenţiale daune şi victime, în ciuda probabilităţii statistice scăzute. În mai 2020, resturile de la o altă rachetă Long March 5B au căzut în zone rurale din Coasta de Fildeş, avariind câteva clădiri din vestul acestei ţări africane, precizează Agerpres.

Bucata de 30 de metri făcea parte din racheta Long March 5B, care a lansat modulul „Heavenly Harmony” pe orbita joasă a Pământului, pe 29 aprilie, din Wenchang.

Și McDowell (Harvard University) spunea că, cel mai probabil, resturile o să cadă în apă 

Ultima dată când au lansat o rachetă Long March 5B, mari bucăţi de metal au zburat şi au avariat câteva clădiri din Coasta de Fildeş”, a spus Jonathan McDowell, astrofizician la Astrophysics Center de la Harvard University.

„Mare parte din ea a ars, dar au existat piese enorme de metal care au ajuns pe sol. Suntem foarte norocoşi că nimeni nu a fost rănit”, mai spunea acesta.

McDowell a mai zis că, cel mai probabil, o sa cadă în mare, având în vedere că suprafaţa planetei este acoperită de apă în proporţie de 71%. El a spus că unele părţi vor rezista reintrării şi că prăbuşirea lor va fi „echivalentul prăbuşirii unui avion de mici dimensiuni împrăştiat pe 100 de mile”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel