Racheta Starship care ar trebui să ducă oamenii pe Lună, un nou eșec după explozia din aprilie / video

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Nava spațială fără echipaj a SpaceX, dezvoltată pentru a transporta astronauți pe Lună și nu numai, se presupune că a eșuat în spațiu la câteva minute după decolarea sâmbătă în timpul celui de-al doilea test, după ce prima sa încercare s-a încheiat cu o explozie, scrie Reuters.

Racheta în două trepte a plecat de la locul de lansare Starbase al companiei lui Elon Musk, aflat lângă Boca Chica, în Texas, ridicând nava spațială Starship la aproximativ 90 km deasupra solului într-un zbor planificat de 90 de minute în spațiu.

Dar amplificatorul de la prima treaptă Super Heavy al rachetei, deși părea să realizeze o manevră crucială de a se separa de corpul principal al navei, a explodat deasupra Golfului Mexic la scurt timp după ce s-a detașat.

Între timp, nucleul de amplificare a navei a transportat-o mai departe spre spațiu, dar câteva minute mai târziu, un radiodifuzor al companiei a spus că controlul misiunii SpaceX a pierdut brusc contactul cu vehiculul.

„Am pierdut datele din a doua treaptă... credem că s-ar putea să fi pierdut a doua treaptă”, a spus gazda transmisiei live de la SpaceX, John Insprucker.

La aproximativ opt minute de la misiunea de testare, o vizualizare a camerei care urmărea amplificatorul Starship a părut să arate o explozie care ar sugera că vehiculul a eșuat. Altitudinea rachetei era de 148 km.

Lansarea a fost a doua încercare Starship de a zbura pe racheta super grea. O încercare similară a avut loc în aprilie și s-a încheiat cu eșec exploziv la aproximativ patru minute după decolare.

Administrația Federală a Aviației din SUA, care supraveghează site-urile comerciale de lansare, a confirmat că a avut loc un accident care „a dus la pierderea vehiculului”, adăugând că nu au fost raportate răni sau daune materiale.

Agenția a spus că va supraveghea o investigație condusă de SpaceX cu privire la eșecul testării și va trebui să aprobe planul SpaceX pentru a preveni ca astfel de situații să se repete.

Obiectivul misiunii a fost să scoată nava de la sol în Texas și să ajungă în spațiu, apoi să se întoarcă prin atmosfera Pământului pentru a ateriza în largul coastei Hawaii. Lansarea a fost programată pentru vineri, dar a fost amânată cu o zi pentru o schimbare de ultimă oră a hardware-ului de control al zborului.

La aproximativ 70 km altitudine, sistemul de rachete a executat manevra crucială pentru a separa cele două trepte. Amplificatorul Super Heavy trebuia să se întoarcă în apele Golfului Mexic, în timp ce amplificatorul principal al navei stelare trebuia să continue drumul folosind propriile motoare.

Într-o postare pe platforma de socializare X. compania SpaceX a precizat că motoarele de bază ale Starship „au pornit câteva minute în drum spre spațiu”.

„Cu un astfel de test, succesul vine din ceea ce învățăm, iar testul de astăzi ne va ajuta să îmbunătățim fiabilitatea Starship, pe măsură ce SpaceX încearcă să facă viața multiplanetară”, a spus compania.

Un test de succes ar fi marcat un pas cheie către realizarea ambiției SpaceX de a produce o navă spațială mare, multifuncțională, capabilă să trimită oameni și marfă pe Lună în cursul acestui deceniu, iar ulterior pe Marte.

NASA, clientul principal al SpaceX, are o miză considerabilă în succesul Starship, pe care agenția spațială americană se bazează pentru a juca un rol central în programul său de zbor spațial uman, Artemis, succesorul misiunilor Apollo de acum mai bine de jumătate de secol, care a dus astronauți pe Lună pentru prima dată.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel