EXCLUSIV  Rachete MBDA. Exercițiu militar în Franța. Culise

Reprezentanți ai României au fost invitați recent la un exercițiu militar desfășurat la Biscarosse, lângă Bordeaux, care a constat în trageri cu sistemul Aster. La exercițiul găzduit de Franța au mai participat Italia, Elveția, Finlanda, Singapore și Turcia. Tragerile de la Biscarosse au fost considerate un succes, având în vedere că toate țintele au fost interceptate, potrivit unor surse militare.

Reprezentanții forțelor armate române au avut așadar ocazia să vadă în acțiune rachetele Aster 30, un reper pentru programele de apărare anti-aeriană și anti-balistică navale și terestre ale Europei, dezvoltate de grupul european MBDA.

Sistemele de rachete produse de MBDA ar putea intra în dotarea Forțelor Armate ale României în condițiile în care programe de investiții precum dotarea cu corvete sau sisteme VSHORAD/SHORAD, aprobate de Parlament, vor fi puse înă la urmă în practică.

Tot anul acesta, la Hradiste, în Cehia, a avut loc un exercițiu militar din programul Tobruq Legacy 2017, la care forțele ungare – care au participat cu rachete Mistral/ Atlas produse de MBDA -, au reușit să distrugă 6 din 6 ținte.

România trebuie să decidă ce parteneri își va alege pentru modernizarea Armatei. Atât Europa cât și SUA sunt interesați de bugetul de 2% din PIB pe care România s-a angajat să îl va aloce în următorii zece ani.

Un angajament care o face foarte atractivă. Așa că România a fost în acest an, scena unor ample exerciții militare organizate de NATO. Unul dintre ele a fost Tobruq Legacy/ Tobruq Arrow, de la Capul Midia cu participarea a 260 de militari. Ce s-a văzut mai puțin la televizor a fost faptul că americanii, care au tras cu sisteme de rachete Stinger/ Avenger, au ratat toate țintele, 24 din 24! Un eșec similar se petrecuse anul acesta, în mai, cu ocazia unui exercițiu militar internațional în Norvegia, când rachetele americane de tip AMRAAM, lansate de pe stații NASAMS, au avut rezultate catastrofale. AMRAAM/NASAMS  este o soluție din programul SHORAD dezvoltată în comun de americanii de la Raytheon cu norvegienii de la Kongsberg.

Se poate spune că americanii au avut ghinion, însă România este prea săracă ca să arunce miliarde de euro pe soluții îndoielnice.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel