Ucraina dorește să analizeze la rândul său concluziile anchetei care ar fi determinat că rachetele ajunse în Polonia i-ar aparține.
UPDATE. Guvernul ungar a estimat miercuri că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski dă "un exemplu prost" afirmând că racheta care a ucis două persoane într-un sat polonez în apropiere de frontiera cu Ucraina provenea din Rusia, relatează AFP.
"Într-o astfel de situaţie, liderii mondiali se exprimă de o manieră responsabilă", a declarat presei Gergely Gulyas, şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban.
Ori "preşedintele ucrainean, acuzându-i imediat pe ruşi, a greşit, este un exemplu prost", a adăugat el, salutând pe de altă parte atitudinea prudentă a Poloniei şi a SUA.
Varşovia a apreciat drept "foarte probabil" să fie vorba despre un proiectil antiaerian ucrainean, evocând "un accident nefericit", o ipoteză acreditată de NATO şi de Casa Albă.
Prim-ministrul ungar Viktor Orban, grijuliu să menţină legături apropiate cu Kremlinul, întreţine relaţii tensionate cu preşedintele Volodimir Zelenski, denunţând în acelaşi timp ofensiva rusă în Ucraina.
"Numai Rusia este responsabilă de război, fără război nu ar fi existat lovituri cu rachete în Polonia", a subliniat Gulyas.
UPDATE. Casa Albă a acreditat miercuri ipoteza potrivit căreia racheta căzută în Polonia provine de la apărarea antiaeriană ucraineană, estimând totuşi că Rusia este, în final, responsabilă în această afacere, relatează AFP și Agerpres. Americanii "nu au văzut nimic care să contrazică" acest scenariu, avansat de Varşovia dar respins de Kiev, a estimat miercuri un purtător de cuvânt al Consiliului pentru securitate naţională, Adrienne Watson.
"Avem deplină încredere în ancheta derulată de guvernul polonez asupra exploziei produse în apropiere de frontiera cu Ucraina şi salutăm profesionalismul şi rigoarea cu care este efectuată", a adăugat ea, în numele acestui organism în slujba preşedintelui Joe Biden.
"Acestea fiind zise, indiferent care vor fi concluziile definitive, este clar că Rusia este, în final, responsabilă de acest eveniment tragic" din cauza tirurilor sale cu rachete asupra infrastructurilor civile ucrainene, a estimat ea într-un comunicat, adăugând: "Ucraina a avut şi are dreptul de se apăra".
Această poziţie americană intervine în contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reafirmat miercuri că racheta care a ucis două persoane într-un sat polonez provenea din Rusia.
"Nu am nicio îndoială că această rachetă nu era a noastră", a declarat Zelenski la televiziune, dând asigurări că nu a primit nicio probă din partea occidentalilor privind provenienţa rachetei.
Incidentul a suscitat temeri privind o escaladare majoră, întrucât Polonia, membră a NATO, este protejată de angajamentul de apărare colectivă, dar tensiunile au scăzut parţial miercuri.
La rândul său, Moscova a negat că ar fi tras această rachetă.
UPDATE: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reafirmat miercuri că racheta care a ucis două persoane într-un sat polonez în apropiere de frontiera cu Ucraina provenea din Rusia, relatează AFP.
"Nu am nicio îndoială că racheta nu ne aparţinea. Cred că era o rachetă a Rusiei, conform raportului militarilor", a declarat la televiziune şeful statului ucrainean, în timp ce responsabili ai NATO au estimat că este vorba probabil despre o rachetă din sistemul ucrainean de apărare aeriană, scrie Agerpres.
El a mai afirmat că nu a primit din partea occidentalilor nicio probă privind ipoteza unui proiectil ucrainean tras pentru a doborî rachete de croazieră ruseşti, lansate asupra teritoriului ucrainean în cadrul unui atac masiv.
"Avem dreptul de a primi probe de la partenerii noştri în spatele uşilor închise? Nu am primit nimic", a spus Zelenski, subliniind că Kievul vrea să facă parte dintr-un grup de anchetă internaţional asupra acestui incident.
Acesta a suscitat temeri că NATO ar putea fi antrenat în conflict, în condiţiile în care Polonia este protejată de un angajament de apărare colectivă al Alianţei Nord-Atlantice.
Rusia a negat că a tras o rachetă asupra unui sat polonez din apropiere de frontiera cu Ucraina. Varşovia a considerat şi ea că este "foarte probabil" să fie vorba de un proiectil anti-aerian ucrainean.
UPDATE. Marea Britanie nu va trage concluzii privind racheta care a explodat în Polonia până când nu vor exista detalii complete, a declarat miercuri ministrul de externe James Cleverly, deşi a apreciat că incidentul este în cele din urmă un rezultat al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, relatează Reuters și Agerpres.
Polonia şi NATO au afirmat că racheta, care a provocat moartea a doi oameni marţi în apropierea frontierei dintre Polonia şi Ucraina, a fost cel mai probabil o rachetă rătăcită trasă de apărarea aeriană ucraineană şi nu un tir rusesc.
"Polonia va conduce investigaţia care va stabili exact ce s-a întâmplat şi Regatul Unit este gata să furnizeze orice asistenţă practică sau tehnică", a declarat Cleverly în faţa parlamentului.
"Între timp, nu ne vom grăbi să tragem concluzii. Răspunsul nostru va fi mereu determinat de fapte", a adăugat el.
Cleverly a apreciat că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut dreptate să spună că ceea ce s-a întâmplat în Polonia nu este vina Ucrainei şi că Rusia este, în ultimă instanţă, responsabilă.
El a precizat că Marea Britanie va continua să susţine dreptul Ucrainei de a se apăra şi că atacurile aeriene "brutale" ale Rusiei de marţi, când au fost lansate zeci de rachete asupra oraşelor din Ucraina, reprezintă o răzbunare pentru progresele Kievului pe câmpul de luptă.
"Singurul motiv pentru care rachetele zboară pe cerurile europene şi explodează în sate europene este invazia barbară a Rusiei asupra Ucrainei", a spus Cleverly.
"Incidentul tragic din Polonia de noaptea trecută este, în ultimă instanţă, rezultatul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Acesta este singurul motiv pentru ceea ce s-a întâmplat şi nu s-ar fi întâmplat altfel", a adăugat şeful diplomaţiei britanice.
UPDATE. O evaluare preliminară a NATO arată că o rachetă de apărare antiaeriană a Ucrainei a căzut în Polonia, dar că aceasta nu este vina Kievului, responsabilă de incident fiind Rusia. Declaraţia a fost făcută, miercuri, de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după încheierea reuniunii de urgenţă a Consiliului NATO la nivel de ambasadori, privind incidentul cu racheta ucraineană care a căzut în Polonia. Întâlnirea nu a purtat caracterul unor consultări formale de securitate în temeiul Articolului 4 din Tratatul de la Washington. În plus, Stoltenberg a subliniat că Alianţa nu crede că Polonia a fost victima unui act de agresiune deliberat. Potrivit afirmaţiilor secretarului general, "o analiză preliminară" a organizaţiei "arată că explozia s-a produs datorită activităţii apărării aeriene ucrainene, care a protejat teritoriul ucrainean". În acelaşi timp, Stoltenberg a subliniat că "aceasta nu este vina Ucrainei". În opinia lui Stoltenberg, Rusia este responsabilă pentru cele întâmplate.
UPDATE. Atât Polonia, cât şi SUA vor trebui să fie de acord pentru ca Ucraina să ia parte la ancheta asupra rachetei care a căzut într-un sat din sud-estul Poloniei, a declarat miercuri preşedintele polonez, relatează Agerpres.
"Investigaţia este efectuată de experţi polonezi şi americani şi pentru ca altcineva să poată participa la aceasta ar fi necesar cel puţin acordul celor două părţi", a spus Andrzej Duda în cadrul unei conferinţe de presă.
Ucraina a cerut miercuri acces la locul din estul Poloniei unde două persoane au fost ucise marţi seară de o rachetă despre care oficiali polonezi şi din cadrul NATO afirmă că a fost o rachetă antiaeriană a armatei ucrainene.
După ce iniţial suspiciunile s-au îndreptat către Rusia, care a negat acuzaţiile, atât preşedintele polonez Andrzej Duda, cât şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg au declarat că investigaţiile preliminare relevă faptul că racheta căzută pe teritoriul polonez pare să fi fost o rachetă antiaeriană pe care armata ucraineană a lansat-o în timpul raidului masiv cu rachete de croazieră efectuat marţi de Rusia asupra Ucrainei.
Potrivit preşedintelui Andrzej Duda, racheta căzută în satul Przewodow este o rachetă de producţie rusească S-300, dar aflată în dotarea armatei ucrainene.
Cu toate acestea, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, susţine că Ucraina deţine dovezi despre o urmă rusească în acest incident, fără a explica la ce se referă. Suntem pregătiţi să oferim proba urmei ruseşti pe care o avem, a scris oficialul ucrainean pe social-media.
Într-un mesaj pe Facebook şi Twitter, acesta a mai spus că Ucraina doreşte acces la locul prăbuşirii rachetei, o investigaţie comună cu partenerii săi occidentali şi de asemenea acces la informaţiile pe baza cărora aceştia concluzionează că a fost vorba despre o rachetă lansată de armata ucraineană.
Ucraina cere un acces imediat la locul căderii (rachetei) pentru reprezentanţii săi ai Apărării şi grănicerilor, a mai indicat Oleksii Danilov în postarea sa.
De asemenea, adaugă acesta, Kievul aşteaptă de la partenerii noştri informaţiile pe baza cărora ei au tras concluzia că a fost vorba despre o rachetă ucraineană a apărării antiaeriene.
--
Ucraina a cerut miercuri acces la locul din estul Poloniei unde două persoane au fost ucise marţi seară de o rachetă despre care oficiali polonezi şi din cadrul NATO afirmă că a fost o rachetă antiaeriană a armatei ucrainene, relatează Reuters, Agerpres şi AFP.
După ce iniţial suspiciunile s-au îndreptat către Rusia, care a negat acuzaţiile, atât preşedintele polonez Andrzej Duda, cât şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg au declarat că investigaţiile preliminare relevă faptul că racheta căzută pe teritoriul polonez pare să fi fost o rachetă antiaeriană pe care armata ucraineană a lansat-o în timpul raidului masiv cu rachete de croazieră efectuat marţi de Rusia asupra Ucrainei.
Potrivit preşedintelui Andrzej Duda, racheta căzută în satul Przewodow este o rachetă de producţie rusească S-300, dar aflată în dotarea armatei ucrainene.
Cu toate acestea, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, susţine că Ucraina deţine dovezi despre o urmă rusească în acest incident, fără a explica la ce se referă. Suntem pregătiţi să oferim proba urmei ruseşti pe care o avem, a scris oficialul ucrainean pe social-media.
Într-un mesaj pe Facebook şi Twitter, acesta a mai spus că Ucraina doreşte acces la locul prăbuşirii rachetei, o investigaţie comună cu partenerii săi occidentali şi de asemenea acces la informaţiile pe baza cărora aceştia concluzionează că a fost vorba despre o rachetă lansată de armata ucraineană.
Ucraina cere un acces imediat la locul căderii (rachetei) pentru reprezentanţii săi ai Apărării şi grănicerilor, a mai indicat Oleksii Danilov în postarea sa.
De asemenea, adaugă acesta, Kievul aşteaptă de la partenerii noştri informaţiile pe baza cărora ei au tras concluzia că a fost vorba despre o rachetă ucraineană a apărării antiaeriene.
Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut joi, 16 noiembrie, o declaraţie de presă referitoare la explzia din estul Poloniei. Nu avem indicații ca ar fi fost vorba de un atac deliberat sau că Federația Rusă s-ar pregăti pentru acțiuni ofensive împotriva NATO, a spus Geoană, care i-a asigurat pe români că NATO va face tot ceea ce este necesar pentru a proteja și a apăra toți și pe fiecare dintre Aliați.
„Tocmai am încheiat o întâlnire a Consiliului Nord Atlantic, în cadrul căreia am discutat alături de Aliați despre explozia de ieri, din estul Poloniei, într-o regiune la granița cu Ucraina, a spus Mircea Geoană. Vreau să vă asigur de la bun început că urmărim cu vigilență situația generată de incidentul de ieri.
Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul Cavoli, a participat la reuniunea Consiliului, de astăzi, și a informat Aliații despre măsurile luate și elementele operaționale deținute la acest moment. De asemenea, ambasadorul polonez ne-a prezentat detaliile disponibile despre incident și investigația, care continua. Citește articolul integral AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News