Lovirea zonelor civile din Ucraina de către Rusia ar fi explicată prin folosirea unor rachete mai puţin precise, din epoca sovietică.
Potrivit generalului de brigadă Oleksii Hromov, care a dat declaraţii la o conferinţă de presă, Rusia încearcă să lovească infrastructuri critice şi militare ucrainene, dar folosirea unor rachete mai puţin precise produse în epoca sovietică are ca efect creşterea numărului victimelor civile.
Generalul ucrainean îi contrazice astfel pe politicienii din ţara sa care susţin că Rusia atacă deliberat ţinte civile pentru a crea panică.
Ţintele inamicului rămân instalaţiile militare, infrastructura critică şi industria, reţelele de transport. În acest timp, există pierderi semnificative în rândul populaţiei civile din cauza raidurilor cu rachete cu precizie redusă, explică generalul Hromov.
În peste 50% din raiduri inamicul foloseşte rachete din rezerva sovietică, iar în prima jumătate a lunii iunie au fost lansate asupra Ucrainei în total 120 de rachete ruseşti, număr care a crescut la 202 în a doua jumătate a lunii, când au fost lovite în urma acestor raiduri 68 de zone civile, a mai precizat generalul ucrainean.
Trupele ruse s-au retras joi de pe insula Şerpilor din Marea Neagră, dar îşi continuă înaintarea progresivă în provincia Lugansk din estul Ucrainei.
La Lisiceansk, ultimul oraş din această provincie rămas sub controlul armatei ucrainene, situaţia este extrem de dificilă, cu bombardamente foarte puternice care fac imposibilă evacuarea civililor, a declarat guvernatorul Luganskului, Serghei Gaidai. Totuşi, adaugă acesta, trupele ruse sunt încă ţinute de defensiva ucraineană la periferia oraşului şi nu au loc lupte de stradă, scrie Agerpres.
Presa ucraineană a scris că, în urma unui atac masiv al forțelor ucrainene, în cursul nopții de ieri, trupele ruse de pe Insula Șerpilor au părăsit în grabă insula.
Comandamentul Operațional Sud al forțelor armate ucrainene a anunțat oficial în urmă cu puțin timp că „în cursul nopții, ca urmare a unei alte etape reușite a operațiunii militare a forțelor ucrainene”, în urma loviturilor de rachete și artilerie, „ocupantul a evacuat în grabă garnizoana de pe Insula Șerpilor” folosind bărci de viteză. CITEŞTE MAI MULTE PE DEFENSE
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis în a doua zi a summitului de la Madrid că Alianța va afirma clar că Rusia reprezintă o amenințare directă la adresa țărilor care fac parte din alianță, potrivit The Guardian.
El le-a spus reporterilor din Madrid: "Vom afirma clar că Rusia reprezintă o amenințare directă la adresa securității noastre". În plus, Stoltenberg a spus că întâlnirea de la Madrid va fi "istorică și transformatoare" pentru alianță a evidențiat și China, spunând: "China nu este un adversar. Dar, desigur, trebuie să ținem cont de consecințele asupra securității noastre atunci când vedem că China investește masiv în noi capabilități militare moderne, rachete cu rază lungă de acțiune sau arme nucleare și, de asemenea, încearcă să controleze infrastructura critică, de exemplu, 5G."
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că planurile NATO de a declara Rusia drept "o amenințare directă" în cadrul acestui summit nu sunt nimic nou, țara fiind de mult timp declarată inamică a Alianței în diferite formulări, scrie Interfax.
"În ceea ce privește planurile care se pregătesc, pentru ca summitul NATO să ne declare o amenințare, să declare China o provocare sistemică - ei bine, le plac aceste cuvinte, dar asta nu schimbă esența. Cu mult timp în urmă, înainte de orice convocare a NATO, Rusia a fost declarată inamic, folosindu-se aceiași termeni sau alte expresii, dar Rusia a fost declarată inamic.", a spus Lavrov la o conferință de presă la Așgabat, comentând, în special, planurile NATO de a declara Rusia o amenințare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu