Coreea de Sud și SUA au decretat starea de amenințare majoră după numeroasele amenințări ale Phenian-ului. Străinii au fost încurajați să părăsească Peninsula Coreeană, iar Japonia a ridicat un scut deasupra propriei capitale. Deși în prag de război nuclear, credibilitatea militară a lui Kim Jong-Un este scăzută, mai ales că armata nod-coreeană s-a împărțit în pro și contra dictatorului.
SUA și Coreea de Sud cred că Phenian-ul poate lansa o rachetă balistică cu rază de zbor de 3.000 de kilometrii în orice moment, fără să anunțe traficul naval și aerian să evite zona. Comparativ, până în Japonia sunt puțin peste 1.000 de kilometri, ceea de face din Tokyo o țintă perfectă, fără a mai lua în considerare Coreea de Sud, aflată la granița cu nord-coreeni. Testele de lansare s-au încheiat, iar rachetele sunt "încărcate și gata de a fi lansate", potrivit presei internaționale.
Speriați de anunțul oficialităților conform cărora Phenian-ul poate lansa trei tipuri de rachete simultan, străinii din Coreea de Sud s-au îmbarcat în primele avioane. Mai mult, China și-a închis granițele turistice.
La doar un pas de starea de război, se apelează la diplomație
Forțele combinate Coreea de Sud – SUA au ridicat nivelul de alertă la Watchcon 2 – o amenințare majoră. Cu toate acestea, SUA susține că poate să împiedice orice plan militar al Coreii de Nord în cazul în care aceasta atacă. Pe de altă parte, Coreea de Sud apelează la strategii diplomatice, purtând discuții la nivel guvernamental cu oficialități din China și Rusia, în efortul de a convinge Coreea de Nord să își schimbe atitudinea.
Secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-Moon, a spus că a vorbit cu condcerea Chinei să calmeze tensiunile nord-coreene. Totodată, va dezbate problema și cu președintele SUA, Barack Obama, în cursul zilei de joi.
Dictatorul care dezbină
"Scopul național" a creat agitație în rândul populației. În armata nord-coreeană s-a produs o schismă după amenințările liderului Kim Jong-Un de a porni un război contra Occidentului. Dictatorul se confruntă problema propiilor forțe armate, întrucât susținătorii și opozanții lui Kim Jong-Un au început să se lupte între ei, potrivit Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News