Radev, președintele Bulgariei, din nou în Austria, invitat de Nehammer

foto Twitter Karl Nehammer/ În foto Rumen Radev (Bulgaria) - Karl Nehammer (Austria)
foto Twitter Karl Nehammer/ În foto Rumen Radev (Bulgaria) - Karl Nehammer (Austria)

România și Bulgaria ar putea intra în Schengen în două etape, în octombrie aerian și-n ianuarie 2024 terestru, anunțau sursele de la Bruxelles. Austria, țara care s-a opus vehement României, îl invită, din nou, pe liderul vecin în vizită. Invitația vine chiar de la cancelarul austriac care a criticat în termeni duri România.  

Rumen Radev, președintele Bulgariei, merge două zile în Austria, la invitația cancelarului austriac, Karl Nehammer. Cei doi urmează să discute despre aprofundarea cooperării dintre Sofia şi Viena, precum şi despre aderarea Bulgariei la Schengen, notează Rador.

Amintim că Austria a fost statul care a decis să țină România la ușa Schengen. Votul s-a dat la pachet cu Bulgaria - respinsă de Olanda. Cancelarul austriac Karl Nehammer a motivat gestul prin presiunea migratorie. 

Între Bulgaria și Austria există un dialog. Nu este prima oară când Radev este invitat de Nehammer în Austria, existând mai multe întâlniri și discuții între aceștia. 

Recent, la începutul lunii iunie, protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene şi lupta împotriva migraţiei ilegale au mai fost dezbătute de Radev şi Nehammer. Discuțiile au avut loc la un forum european, desfăşurat în Republica Moldova.

Citește și: România și Bulgaria ar urma să fie acceptate în Schengen în două etape: aerian, în octombrie; terestru, în ianuarie 2024

Un europarlamentar bulgar, Andrei Novakov, spunea, în cadrul unui eveniment din aceste zile, că ”Dacă nu intrăm în Schengen, propunerea mea este ca, fără să încălcăm legislaţia europeană, controlul de frontieră dintre Bulgaria şi România să fie decis la nivel bilateral şi barierele să fie ridicate. Este posibil şi trebuie să o facem, inclusiv în semn de protest”.

Potrivit europarlamentarului bulgar, motivul pentru care nu există mai multe poduri între Bulgaria şi România pe Dunăre este strategia părţii române şi decizia acesteia de a-şi dezvolta infrastructura spre vest, spre Ungaria, şi nu spre sud, spre Bulgaria. Andrei Novakov a adăugat că există bani pentru poduri peste Dunăre, însă lipseşte dorinţa de a le construi. Europarlamentarul bulgar şi-a exprimat opinia că este o chestiune de discuţii bilaterale "să reuşim să ne convingem prietenii, vecinii din nord, că se învecinează cu UE şi la sud şi acest lucru este în interesul lor", mai arată Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel