Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a monitorizat în perioada 1 - 31 martie programele cuprinse în intervalul orar 07.00 - 14.00 difuzate de posturile de radio Kiss FM, Radio Zu, Radio Guerrilla, Radio 21, Rock FM şi Vibe FM.
Pe de altă parte, în perioada 1 - 30 aprilie au fost monitorizate programele difuzate de posturile de radio Kiss FM, Radio Zu, Radio Guerrilla, Pro FM şi Radio 21, informează Mediafax.
Potrivit CNA, Radio Zu a difuzat în emisiunea "Morning Zu" din 13 aprilie o scenetă pe temă sexuală, în care Daniel Buzdugan, unul dintre moderatori, a interpretat rolul "violatorului din Zapodeni". El a spus: "Am pus ochii pe babă, am ales-o şi am violat-o conform tradiţiei... Şi este tradiţia că dacă baba are orgasm, se anunţă un an îmbelşugat. (...) anul ăsta, baba a mimat orgasmul, deci va fi un an secetos...".
CNA a mai sancţionat Radio Zu pentru calitatea limbajului folosit în emisiunile matinale - încălcarea normelor privind protecţia copiilor în cadrul programelor audiovizuale -, în data de 11 ianuarie 2011 (10.000 lei) şi în 24 februarie 2011 (10.000 lei).
Pe de altă parte, potrivit CNA, în emisiunea "Cronica cârcotaşilor" difuzată pe 5 aprilie, pe Kiss FM a fost difuzată o înregistrare în care o femeie a relatat, cu detalii, modul în care a fost violată.
Şi în emisiunea "Cronica cârcotaşilor" din 19 aprilie, de la Kiss FM, a fost difuzat un nou fragment din înregistrarea în care o femeie, cea care în fragmentul difuzat în emisiunea din data de 5 aprilie relata despre modul în care a fost violată, a încercat să lămurească faptul că "n-a fost viol, au fost perversiuni sexuale", potrivit CNA.
În emisiunea "Cronica cârcotaşilor" din 20 aprilie a fost difuzată melodia "De ziua ta" a trupei Paraziţii, care conţine un limbaj licenţios, potrivit CNA.
CNA a analizat şi programul matinal de la Radio 21. Astfel, pe postul Radio 21, în cadrul grupajelor de publicitate în zilele de 7 şi 8 martie, aproape de ora 13.00, a fost difuzat un spot publicitar pentru un show de striptease masculin.
Pe de altă parte, în emisiunea "Bine dimineaţa" din 24 martie, prezentatorii emisiunii au vrut să demonstreze că românii sunt buni la pat. Ei s-au referit la sloganul din campania de promovare a postului - "Noi credem că românii sunt buni la pat. Pentru că Radio 21 e simply positive" - şi au făcut apel la ascultători să trimită mesaje pe sms şi pe pagina de Fcebook a postului, în care să spună motivele pentru care cred că românii sunt buni la pat. În ediţia următoare, cea din 25 martie, a fost comunicat premiul pentru ascultătorul care a trimis "un comment foarte mişto" referitor la această temă. Potrivit CNA, şi în emisiunile "Bine dimineaţa" din 28 şi 30 martie au fost comentarii pe teme sexuale.
Pe de altă parte, în luna aprilie, în programele muzicale ale postului Radio 21 a fost difuzată, de mai multe ori, piesa "Vestul sălbatic", interpretată de Puya, care potrivit CNA conţine o expresie vulgară.
Totodată, începând cu mijlocul lunii aprilie, pe postul Radio 21 se difuzează un spot de promovare pentru emisiunea "Request 629", care conţine aluzii sexuale.
Astfel, Narcisa Iorga, membru al CNA, a propus dublarea sancţiunilor precedente pentru cele trei radiouri. Ea a propus amendarea Radio Zu cu 20.000 de lei şi a Kiss FM şi Radio 21, cu câte 10.000 de lei.
Pe de altă parte, Mirela Bomboe, reprezentanta Radio Zu, a declarat că i se pare "total exagerată" propunerea de amendare a radioului cu 20.000 de lei. "Situaţia de la Radio Zu este mult mai puţin gravă decât la celelalte două posturi", a spus Mirela Bomboe.
În urma votului, doar propunerea de amendare a Kiss FM şi Radio 21 cu câte 10.000 de lei a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată.
Ulterior, Attila Szasz, un alt membru al CNA, a propus amendarea Radio Zu cu 15.000 de lei. Această propunere a întrunit numărul necesar de voturi şi a fost aplicată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu