EXCLUSIV  Radiografie cruntă a economiei românești: „Mergem la luptă în izmene şi cu o furculiţă. Nu suntem în stare să ne adăpostim de ce vine"

Guvernul României
Guvernul României

Alexandru Bodislav, profesor de economie, a analizat starea actuală a economiei din România, după ce au fost anunțate noile măsuri fiscale.

"Intrăm în această furtună fără nicio plasă de siguranţă"

"În momentul de faţă, ne aflăm în situaţia în care deja "avionul" e în picaj. Suferim, probabil, o "aterizare" dură a economiei. Problema este că economia, la nivel european, nu se simte foarte bine. Banca Central-Europeană a ales să mai gâtuie puţin exuberanța şi să reducă banii disponibili în economie, dorind să frânzeze şi mai tare inflaţia. Astfel, a înăsprit creditarea printr-o dobândă de politică monetară mai ridicată. Recesiunea, cel mai probabil, vine în Europa, deşi, practic, era amânată. Era clar că plutea în aer, era prezentă şi va fi dură, iar noi intrăm în această furtună nemaivând nicio plasă de siguranţă.

Pe lângă asta, avem şi ghinionul să ne aflăm în situaţia de a avea un guvern care este format din două partide care au viziuni diferite asupra politicii fiscale şi, practic, într-un fel, pe alocuri, îşi anulează anumite elemente care puteau fi benefice pentru economie. Din păcate, ne aflăm într-o situaţie în care nu mergem la luptă decât cu izmene şi cu o furculiţă, ştiind că inamicul - economia globală - este pregătit pentru iarna care vine.

Dacă nu ne omoară lipsa de armament, că avem o furculiţă în mână, sigur ne omoară "frigul" economic pentru că nu suntem în stare să ne adăpostim de ce vine. Practic, economia, acum, se află într-o reaşezare şi noi, practic, ne aşteptăm "călăul" să vedem dacă ne mai oferă o şansă şi ne ducem într-o situaţie de răstrişte. 

"Toată economia are o tendinţă negativă"

Să nu uităm! Recesiunile se întamplă des, nu este probelma asta. Problema este să nu devină criză economică şi, în cazul nostru, asta pare. Chiar dacă sunt semne foarte bune pe agricultură, construcţii şi pe faptul că economia duduie. Să nu uităm că măsurile luate până acum au dus la stagnarea scăderii ratei inflaţiei. Acum vreo trei luni, spuneau că economia României va ajunge la o rată a inflaţiei de o singură cifră în septembrie. Pe august, a frânat, dar mai mult stagnează. Şi, când stagnează, este clar că toată economia are o tendinţă negativă. Ea frânează şi frânează cu o rată care mai mult face populaţia să sufere", a explicat Alexandru Bodislav.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel