Radioterapia internă și externă. Medic Bujor: Tipuri de cancer în care este indicată

Dr. Laurențiu Bujor, medic primar radioterapie, medic specialist oncologie medicală și directorul medical al Centrului Oncologic Sanador, a vorbit la Interviurile DCMedical și DCNews despre tipurile existente de radioterapie, cât de utile sunt acestea și pentru ce tipuri de cancer sunt eficiente fiecare.

În România, radioterapia, una dintre cele trei linii principale de atac împotriva cancerului, deși este extrem de eficientă, este și slab dezvoltată. 

Dacă în trecut iradirerea se făcea pe tot corpul, pacientul fiind pus într-o cameră, la perete, și iradiat complet, acum există reglaje la milimetru, ba chiar de radioterapie care se face din interiorul pacientului, fără să se atingă alte țesuturi sau organe, dincolo de tumora care trebuie distrusă.

Teoretic, sunt două tipuri de radioterapie, ambele putând fi făcute cu mare precizie în ziua de azi. Primul tip este radioterapia externă, care presupune reglarea aparatelor astfel încât să proiecteze pe o anumită zonă din organism - definită la milimetru, exact doza de radiații care va distruge tumora. Cea internă funcționează, așa cum îi este numele, din interiorul organismului pacientului și este extrem de eficientă"', a declarat Laurențiu Bujor în cadrul interviurilor DCNews și DCMedical.

Vezi AICI deosebirea dintre cele două tipuri de radioterapie, dar și cum pot fi aplicate.

Citește și: Tumor Board, tratamente oncologice. Medic, informații vitale pentru pacienți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel