Radu Anton Roman, secretul celui mai delicios pui la cuptor. Cu ce se unge şi cât durează până se rumeneşte

Radu Anton Roman, reţeta celui mai bun pui la cuptor. Sursa: Pixabay
Radu Anton Roman, reţeta celui mai bun pui la cuptor. Sursa: Pixabay

Puiul la cuptor, preparat după reţeta regretatului gastronom Radu Anton Roman, este cel mai delicios fel de mâncare. Dacă se respectă toţi paşii, mâncarea este extrem de gustoasă. 

Alegeri prezidentiale 2024

Conform lucrării “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), iată de ce ai nevoie pentru această reţetă. 

Ingrediente

- 1 pui (mare şi bine îngrăşat, de curte) sau altă pasăre

- măruntaie pui

- 200 g unt (1 ceaşcă ulei)

- 300 ml smântână

- 1 lingură pastă usturoi

- sare, piper, după gust

- 3 legături pătrunjel

Mod de preparare

"Mai întâi se grijeşte bine puiul, se toacă măruntaiele şi pătrunjelul, se freacă cu 150 g unt, puţină sare şi piper. Se freacă pasărea cu sare, piper şi zeamă de usturoi. Se umple burta puiului cu tocătura cu unt, se coase. Se freacă o tavă cu margini înalte cu unt – să băltească. Pe fundul tăvii se pune un grătar din câteva beţigaşe subţiri, în cruciş, să nu atingă pasărea metalul, că nu-i bine. Se pune în cuptor, la foc iute la început, să prindă culoare. S-a îngălbenit, deci focul devine potrivit; vreme de o oră şi jumătate – dacă-i pui de curte – urmează o operaţiune insistentă de turnat-uns linguri de smântână. După ce s-a terminat smântâna, se ia zeamă din tavă – untul din umplutură s-a topit şi a curs, îngemănându-se cu smântâna – şi se unge, până ce puiul s-a pătruns şi sub coaja galben-maronie e numai dezmierdare şi inefabil. Sosul fierbinte, amestecat cu zeamă de usturoi, se oferă alături, în „sosieră“.

Taină: Între pasărea „de curte“ şi „fratele Petreuş“ de crescătorie sunt diferenţe vizibile: creşterea forţată, foarte rapidă, pe bază de hormoni, nemişcare şi reţete hipercalorice, face carnea moale, apoasă, cu puţină substanţă (nici măcar făinoasă); în zece minute prăjeşti un pui; puiul de curte, în schimb, e ferm, carnea are culoare, personalitate. E drept, cere răbdare, cheltuială şi efort să-l creşti dar şi răsplata e pe măsură.

Taină: Dacă vreţi să rumeniţi ca lumea o pasăre trebuie foc iute la-nceput, şi foc blând şi untură – apoi, că nimic nu colorează carnea mai frumos şi mai parfumat ca „fiertul“ în untură de porc sau gâscă. Dar atenţie, o luaţi de pe foc la timp, altfel se usucă!! Merge şi pui rumenit în ulei, ca un cartof prăjit, dar e mai puţin parfumat.

Mujdeiul şi o salată de roşii sunt exact ce-i trebuie unei păsări prăjite coapte. Vinul ? Nu roşu, în niciun caz! E vorba de pasăre, de unt şi lămâie, e vorba de zbor! Cum să bem roşu? Riesling Italian zic eu, de Odobeşti, dacă vreţi ţinută, sau chiar o Galbenă copilăroasă, tot de acolo, ca să lăsăm lucrurile în bucurie şi lejeritate, în plutire zburdalnică, uitând dramatismul şi gravitatea sângeroasă a vieţii pentru o altă zi", scria Radu Anton Roman, conform Adevărul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel