Radu Boroianu, propunerea UNITER, Asociației Timișoara Capitală Europeană 2021, UZPR și altor 8 uniuni de creație și asociații pentru funcția de președinte al ICR

Radu Boroianu
Radu Boroianu
Alegeri prezidentiale 2024

Radu Boroianu este  propus pentru funcția de președinte al Institutului Cultural Român  din partea UNITER, Asociației „Timișoara Capitală Europeană 2021”, Filialei Târgu-Jiu a Uniunii Artiștilor  Plastici din România, Centrului de cercetare, documentare și promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România,  Fundației „Festivalul Shakespeare” din Craiova,  Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu,  Asociației Culturale Internaționale „Soleil de l’est”.

Programele realizate la nivelul Institutului Cultural Român au constituit instrumente valabile de promovare a culturii românești în lume, printr-o strategie coerentă și constantă, iar prezența domnului Boroianu la conducerea acestei instituții constituie o garanție a continuării acestora”, se arată în scrisoarea adresată de UNITER Preşedintelui Senatului României, domnului Călin-Constantin-Anton POPESCU-TĂRICEANU, Biroului permanent al Senatului, Comisiei pentru cultură şi media a Senatului României, domnului Lucian ROMAȘCANU, Preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului României, Comisiei pentru politică externă a Senatului României, domnului Cristian-Sorin DUMITRESCU, Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României.

De asemenea, Asociația „Timișoara Capitală Europeană 2021”,  alături de alte 6 uniuni de creație și asociații de utilitate publică,  a adresat o scrisoare prin care îl propune pe Radu Boroianu pentru funcția de președinte ICR subliniind că „Radu Boroianu poate consolida climatul de demnitate.”

În același timp, mai multe asociații și uniuni ale românilor din comunitățile istorice și din jurul granițelor, printre care: Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuți (Ucraina), Fundația Culturală de Binefacere „Casa Limbii Române” din Cernăuți (Ucraina), Uniunea Societăților Românești „pentru integritate Europeană” din Cernăuti (Ucraina), Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale din Cernăuți, Asociația Național-Culturală a Românilor din Regiunea Odesa „Basarabia” (Ucraina), Comunitatea Românilor din Serbia, Congresul Românilor din Serbia, Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, Asociația „Tinerii Moldovei” (R. Moldova), Asociația „Răsăritul Românesc” din Chișinău (R. Moldova), au adresat o scrisoare deschisă prin care își reafimă sprijinul pentru Radu Boroianu pentru un nou mandat.

„Noi, ca asociații reprezentative ale românilor din jurul frontierelor, care își aduc permanent contribuția la protejarea și promovarea identității noastre în statele de reședință, ne simțim datori să vă transmitem susținerea și încrederea noastră că veți reuși să continuați în mandatul dumneavoastră, și în anii următori, programele de păstrare și promovare a identității românești prin proiecte culturale și educaționale importante, de formare de lideri, de creare de instituții de de promovare a valorilor culturale românești în ansamblu. (..) Pentru  românii din jurul României, supuși permanent asimilării și deznaționalizării, este importantă continuitatea acestor politici care urmează cu strictețe strategia referitoare la problematica românilor de pretutindeni, la fel cum este ca un conducător de instituție să înțeleagă și să își asume această direcție de acțiune cu impact major asupra comunităților noastre. Precizăm că vom face cunoscută această scrisoare și altor instituții publice din România, pentru că este deosebit de important pentru noi ca activitatea dvs să continue”, se arată în scrisoarea românilor din jurul granițelor României.

Senatul României a prelungit perioada de depunere a propunerilor pentru funcțiile de președinte, vicepreședinți ICR și pentru celelalte 20 de funcții de membru în Consiliul de Conducere al ICR, urmând ca în perioada următoare Biroul Permanent al Senatului să discute aceste propuneri și să le înainteze Comisiei de Cultură și Media din Senat.

Domnului Sorin Grindeanu, prim ministru

Domnului Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte al Senatului

Domnului Teodor Viorel Meleşcanu, ministru de externe

Dragi prieteni şi camarazi,

Aflu cu îngrijorare şi cu sentimentul unei profunde decepţii că se preconizează schimbarea preşedintelui Institutului cultural român. Pentru a mă fi zbătut timp de 40 de ani, cu oarecare succese, pentru afirmarea culturii române în Franţa, de unul singur înainte de 1989 şi, timp de opt ani, cu mijloce instituţionale, ca director al Centrului cultural (devenit apoi Institut) de la Paris, această iniţiativă, mi se pare neavenită.

Survenind după alte schimbări, o asemenea măsură dă senzaţia că autoritatea politică vrea să dea o orientare partizană figurii culturale pe care o dă România în străintate. Ceea ce va naşte imediat suspiciunea că diplomaţia culturală, care este a statului, devine o propagandă de partid. Discreditul care va lovi fără doar şi poate partidul care ia asemenea iniţiative se va răsfrânge asupra statului şi-n ultimă instanţă asupra artei şi literturii noastre care, înfăţişate în străinătate, nu vor mai apărea, pe drept sau pe nedrept, ca o expresie culturală a ţării. Parţialitatea de care vor fi suspectate va reduce considerabil eficacitatea eforturilor noastre – şi vă reamintesc ce fiasco a fost prezenţa României ca ţară invitată la Salonul de carte de la Paris, când din motive diverse un fapt cultural a fost deturnat politic nu în folosul ţării, ceea ce e legitim, ci al unei facţiuni.

Nu e un secret pentru cei care cunosc mecanismele acestei discipline, că diplomaţia culturală presupune în primul rând continuitate şi apoi neutralitate.

Cu Radu Boroianu, care a ştiut să continue politica calmă şi eficace a Dlui Lilian Zamfiroiu, ICR-ul a obţinut o viteză de croazieră de care ne bucuram cu toţii, cei câţiva care mai credem că numai cultura dă identitate unei ţări şi justifică existenţa unui popor într-o lume în care, banii neavând miros, economia distruge făpturile naţionale şi, prin uniformizare, ucide tot ce e omenesc, oferindu-ne o libertate de cadavre. Om de cultură, diplomat şi cu însuşiri de administrator (dar nefiind un „manager” care prin însăşi profesia lui trasformă cultura în marfă – a se vedea dezastrul produs la Paris de prezenţa în fruntea Institutului cultural de aici a unui „manager cultural”), Radu Boroianu întruneşte calităţile rar întâlnire împreună care au dat ICR-ului eficacitatea dorită.

Diplomaţia culturală fiind o „artă a fineţii” şi nu o meserie care se învaţă ca ciubotăria, sunt convins că profitul culturii noastre va fi mult mai important dacă s-ar prefera, în acest domeniu, continuitatea unei politici de rotare a cadrelor care nu-şi are rost decât atunci când este aplicată atelierelor de încălţăminte – şi încă !

Cu sentimente pline de atenţia cuvenită, al dumneavoastră,

Virgil Tanase

Paris

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel