Radu Carp, specialist constituţional, doctor în drept, a comentat la Realitatea Tv recenta decizie a CCr, legată de revocarea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Specialistul în drept constituţional a susţinut că:
"Rezultă ceva bizar: faptul că Curtea Constituţională nu a decis limitele sesizării care a fost făcută, pentru că, din câte îmi aduc aminte, în sesizarea ministrului Justiţiei nu se vorbea despre această obligativitate a revocării, iar acum Curtea Constituţională spune că preşedintele României este obligat să o revoce. Mi se pare că într-un fel se adaugă la Constituţie. Pentru că ceea ce poate face preşedintele României scrie foarte clar, negru pe alb, în Constituţie. Nici Curtea Constituţională, nici o altă instanţă din România, nici Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu poate să adauge la Constituţie, repet.
Preşedintele României poate să revoce sau poate să nu revoce, dar nu poate fi obligat să acţioneze într-un fel sau altul. Şi mai este o problemă. Curtea Constituţională nu emite nici măcar recomandări. Comisia de la Veneţia emite recomandări. Curtea Constituţională tranşează litigii. Curtea Constituţională a fost sesizată să spună dacă a fost un conflict între puterile statului, atât şi nimic mai mult. 'A fost un conflict', deci ne referim la trecut şi există în prezent. Remediul pentru acest conflict nu mai ţine de intervenţia posibilă a Curţii Constituţionale. Intrăm deja în libertatea de decizie a factorilor politici care fac parte din acest litigiu. Repet: nimeni nu poate să-l oblige pe preşedinte să acţioneze într-un sens sau în altul." a declarat Radu Carp la Realitatea Tv.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu