Președintele COPAC, Radu Gănescu a explicat pentru DC Medical că decizia de a lăsa zeci de medicamente să dispară de astăzi de pe piață și faptul că medicii prescriptori nu au fost informați ce se întâmplă și ce trebuie să facă, este o crimă cu premeditare. Pacientul plătește, practic, lipsa unei politici coerente a medicamentului în România.
Actualul ministru interimar al Sănătății a reiterat astăzi ce spune de o lună încoace: că da, sunt medicamente care dispar pentru că producătorii și distribuitorii (deținătorii de APP-uri mai exact) acestora n-au acceptat, în cele 12 luni de negocieri, prețurile foarte mici impuse de stat și că de fapt de unele dintre aceste medicamente nici nu e nevoie pentru că ar exista alternative, după cum i-ar fi spus comisiile de specialitate ale Ministerului.
Dar Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) spune că lucrurile nu sunt așa simple și că dispariția acestor medicamente de fapt pune în pericol viața a sute de mii de bolnavi care, de astăzi, nu mai au acces la ele.
„Într-adevăr timpul a fost de 12 luni ca autoritatea și dețintorii de autorizații de punere pe piață (APP-uri) să ajungă la consens. Dar la aceste discuții s-a pornit pe picior de forță, pe modelul „ăsta e prețul, dacă vă convine – bine, dacă nu, nu negociem"și în mare parte din cazuri nu s-a putut rezolva nimic", explică Radu Gănescu, pentru DC Medical.
Din cele 128 de medicamente care urmau să dispară de astăzi de pe piață, 57 au rămas, pentru că deținătorii APP-urilor a acceptat, într-un final, prețul mic impus de statul român. Dar cu restul sunt mari probleme. Unele dintre ele ar urma să fie aduse pe autorizații de nevoie speciale, ceea ce înseamnă că statul român va cumpăra de pe piața liberă (acolo unde nu poate impune un preț) la ce preț vrea producătorul să vândă.
Acesta poate fi și de 2-3 ori mai mare decât dacă negocia și cădea la înțelegere în țară. 22 dispar cu totul, nu au înlocuitori și nici nu vor fi aduse pe nevoie speciale. Este vorba de medicamente pentru cardiologie (13 denumiri comerciale, aferente a 6 DCI), diabet (2 denumiri comerciale, aferente a 2 DCI), boli infecțioase (o denumire comercială, aferentă unui DCI), reumatologie (o denumire comercială, aferentă unui DCI), urologie (o denumire comercială, aferentă unui DCI) și radiologie (o denumire comercială, aferentă unui DCI care are însă APP suspendată de către Comisia Europeană din primăvară).
CONTINUAREA ARTICOLULUI PE DCMEDICAL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu