Debirocratizarea sistemului medical, precum şi alocarea unei finanţări sporite sunt soluţii ce se aşteaptă a fi aplicate în sănătate.
Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Radu Gănescu, este de părere că principalele măsuri care ar trebui luate în sănătate sunt debirocratizarea sistemului medical, precum şi alocarea unei finanţări mai mari pentru acest lucru.
"Prima măsură ar trebui să fie debirocratizarea sistemului de sănătate. La ora actuală sunt lucruri care se întâmplă în sistemul de sănătate românesc şi am văzut un exemplu clar al medicilor de familie săptămâna trecută, pe care îi susţinem. Nu necesită decât o transparentizare a legislaţiei, care să fie înţeleasă atât de medici cât şi de pacienţi. Un al doilea pas ar fi cât de cât o creştere a finanţării în sănătate", a afirmat Gănescu, luni, la dezbaterea 'Patient - Centred Rountable on Working Together for Accesible Health'.
[citeste si]
Potrivit acestuia, este nevoie de o colaborare concretă între actorii sistemului de sănătate.
"Am văzut exemple la nivel european că împreună, creând o platformă de lucru, de dialog, de încercare a găsirii soluţiilor care să mulţumească pe toată lumea, vom putea, cel puţin sperăm că vom putea, să creştem cât de cât nivelul accesului în sistemul de sănătate românesc. (...) Din lipsa finanţării în sănătate, din lipsa accesului la medicamente, din cauza migraţiei medicilor, din cauza tuturor acestor factori avem un acces foarte instabil, foarte greoi, foarte discriminator, ceea ce nu este nici în beneficiul nostru ca pacienţi, nici al autorităţilor, nici al medicilor", a arătat reprezentantul COPAC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News