EXCLUSIV  Radu Golban: Prin moneda digitală, vom avea noi forme de plată, va exista un nou sistem / video

Radu Golban, care va modera, din 16 august, emisiunea „Outlook” la DCNews, a spus că exemplul „cel mai încurajator” că un decalaj poate fi recuperat este industrializarea Germaniei.

„Ajungem, încă o dată, în situația de a începe un joc de la început printr-o așa zisă resetare. Exemplul cel mai încurajator că un decalaj poate fi recuperat este industrializarea Germaniei, care a fost ultima țară din Europa care s-a industrializat, cu mare întârziere față de Marea Britanie, Franța etc. Nu a însemnat doar să construiască fabrici, uzine, nu a însemnat doar infrastructură. La începutul procesului de industrializare german, a stat un concept de modernizare a statului, apoi un pachet întreg de legi care să permită înființarea de concerne, acest model în care în Consiliul de Administrație să stea cineva din partea finanțatorilor, să stea un reprezentant al administrației locale, să stea cineva din partea sindicatelor”, a spus Radu Golban la DCNewsTV.

„Acest model al corporatismului german este unic în istorie, dar acest model a pus bazele unei creșteri sustenabile a economiei germane, care firesc că nu a fost ferită de crize”, a spus Radu Golban.

„Politicienii trebuie să identifice noi forme de integrare tocmai pentru a reduce decalajul și pentru a evita cristalizarea decalajului. Actualul sistem de integrare monetară, din păcate, este mai degrabă de natură să acutizeze decalajul, în loc să-l reducă. Eu cred că mai avem multe lucruri de optimizat. Probabil, într-o bună zi, prin moneda digitală vom avea noi forme de plată, va exista un nou sistem care va înlocui actualul eurosistem”, a subliniat Radu Golban.

Interviul zilei cu Radu Golban, realizatorul Outlook, noua emisiune de pe DC News

Youtube video image

Citește și...

Radu Golban: Avem de învățat de la Germania și Elveția

Radu Golban a spus că avem de învățat de la Elveția și Germania.

„Există și o diasporă elvețiană în lume, de aproximativ 1 milion de cetățeni. Elveția are o populație totală de aproximativ 8 milioane. Diaspora de aproximativ 1 milion de cetățeni elvețieni, numită a Cincea Elveție, este un factor politic extrem de important. Elvețienii nu au fugit, nu au părăsit țara de sărăcie, nu i-a alungat asuprirea politică, ci efectiv au decis să trăiască în străinătate”, a spus Radu Golban.

„Nu cred că România trebuie să aștepte zeci de ani pentru a ajunge la bunăstare. Sunt câteva instrumente, economice, fiscale. (...) O gândire inteligentă poate identifica modalități prin care să fie atrase investiții, să fie asigurată o dezvoltare economică și în viitor. Aici avem foarte mult de învățat de la Germania și Elveția”, a zis Radu Golban, adăugând: „De la Elveția avem de învățat modelul de impozitare a averii, care este totodată și un control a creșterii averii, care nu poate fi decât din venituri impozitate, succesiuni sau cadouri. La nivelul Elveției este cel mai bun instrument pentru combaterea corupției. Dacă o firmă germană își mută sediul în altă țară pentru a se sustrage fiscalizării în Germania, atunci trebuie să plătească zece sau chiar 15 ani o diferență de impozit în Germania. Să presupunem că investim în tehnologie de vârf și câțiva cercetători ar înregistra un brevet în România, atunci statul român trebuie să protejeze acel brevet împotriva unui faliment. Nu contează care firmă ar achiziționa acel brevet. Însă transferul intelectual al unui know-how românesc în străinătate... ar fi datoria fiscului să-l sancționeze ca profituri realizate în viitor, să fie impozitate în România.”

„Există modalități, fără a recurge la o politică radicală. Prin niște instrumente inteligente, România ar putea să asigure prosperitate și un trai decent fiecărui cetățean în viitor. Eu îmi doresc să prezint, prin această emisiune, curente din domeniul tehnologiei de vârf, ce va aduce inteligența artificială, care sunt beneficiile, care sunt riscurile, tocmai pentru a emancipa România. Să fim și noi la masa la care discutăm despre tehnologii de viitor, despre posibilități de aplicare, de la economie la strategie militară”, a explicat Radu Golban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel