Radu Herjeu, membru CNA și fost prezentator tv, le ia apărarea celor din Vaslui, după toate discuțiile apărute în ultima lună în spațiul public, cu privire la cazul elevei violate de șapte bărbați.
Publicitate
Iată mesajul integral postat de Radu Herjeu pe blogul său:
”Nu cunosc pe nimeni din Vaslui și, din câte îmi amintesc, n-am fost niciodată prin județ, nici măcar în trecere. Am scris încă de acum o lună despre cazul violatorilor lăsați liberi, atunci când nu se agita nimeni prin studiouri, nu se sfâșiau cearșafurile pentru făcut cocarde albe de agățat în piept, iar ”vedetele” nu făceau pauză de la solar, cluburi și pus poalele în cap, ca să-și manifeste cât mai vizibil revolta la adresa justiției. Așa că acum, când toată lumea nu vorbește decât despre asta, nu intenționam să mai spun ceva. Dar, așa cum era poate de așteptat, după ce media și politicul au început să-și dispute subiectul, discuțiile și abordările au din ce în ce mai puțină legătură cu fondul problemei.
Astfel că, în ultimele zile, Vasluiul a devenit în comentarii și analize, care mai de care mai savante, un fel de twilight zone în care se petrec monstruozități pe care restul țării e chemată să le descopere cu indignarea cuvenită! I-am ignorat pe cei care, pe net, rostogolesc tot felul de statistici scoase din burtă și cazuri similare mai vechi, ca argumente pentru
generalizările nepermise în privința oamenilor de pe bucata aceea de pământ din estul României. Dar m-am enervat văzând sharuit cu generozitate un articol dintr-un tabloid autopretins umoristic, dar cu aere de formator de opinie, cu titlul ”Parlamentarul violator. Din Vaslui, normal”. Și nu e singurul caz. Nici în publicația cu pricina, nici din presă.
Știți glumele cu poze ”cum arată X după 6 luni de stat în Vaslui” care au împânzit internetul în ultima vreme? Răutăcioase, dar benigne. Unele, amuzante. Mai ales că orice om normal la cap știe că cei din fotografii nu sunt vasluieni. Și făceau trimitere mai ales la obiceiuri care pot fi corelate, direct sau indirect, cu nivelul de trai și de educație dintr-o anumită zonă defavorizată. Dar violatorii au buba la cap. Și astfel de probleme nu au legătură, până când cercetătorii, britanici desigur, vor descoperi contrariul, cu numărul meridianului care trece prin satul tău. De aceea, psihoza care începe să cuprindă social media, ba chiar și televiziunea, identificarea acelui areal ca sursă a tot felul de defecte psihice și caracteriale, este nu numai absolut imbecilă, dar și incorectă față de majoritatea celor născuți acolo. Mai e un pic până când vreo petiție de pe net, semnată bezmetic de oameni de bine, va cere încercuirea Vasluiului cu sârmă ghimpată și teste de alcoolemie și sănătate mentalo-sexuală celor care vor dori să călătorească în restul ultracivilizat al țării.
Și, pentru că știu că oamenii sunt mult prea ocupați să înghită pe nemestecate orice prostie de pe net, mai ales dacă e de rău despre alții, am făcut eu puțină documentare și am găsit câteva personalități ale nației, născute în această terra odiosa, Vaslui. Doar o să le înșirui, într-o ordine întâmplătoare: Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir, Constantin Tănase, Alexandru Vlahuță, Emil Racoviță, Elena Ghica, Ștefan Procopiu, Nicolae Tonitza, Ștefan Ciubotărașu, Elena Farago. Lista e mult mai lungă, dar m-am rezumat la cei ale căror nume ar putea suna cunoscut și mai tinerilor mei cititori. Adică cei mai vulnerabili la tentația de a transforma orice stupizenie de pe facebook sau de la televizor într-un pilon al unui nou sistem de preconcepții cu care să judece lumea din jurul lor”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News