După aproape două luni de la articolul de pe DC News în care un tată făcea apel la Ministerul Familiei pentru a-și vedea fetița, această instituție care ar trebui să se preocupe fix de familii, își dovedește, din nou, inutilitatea.
Fiecare zi care trece este un chin. Dorul îl face să lupte zilnic doar pentru a-și vedea fiica, doar că lupta deja devine obositoare și fără izbândă. Dar Radu nu renunță. Ce câștigă Radu pe zi ce trece? Doar dor. Mult dor. Deși tatăl are o sentință judecătorească definitivă și executorie, autoritățile nu reușesc să o pună în aplicare întrucât mama, potrivit spuselor tatălui, invocă „refuzul copilului”. În mediul online a pornit o adevărată susținere pentru Radu. Tatăl făcuse apel la Ministerul Familiei, dar deși am fost contactată din partea ministrului Natalia-Elena Intotero pentru a o pune în dialog cu Radu, nu s-a întâmplat nimic până acum. Nimic concret. Dar, poate, se lucrează la caz.
Așa că Radu continuă lupta, de unul singur, parcă abandonat de instituțiile statului și de un minister care poartă de formă numele de „Familie”. Tatăl fetiței a transmis un nou mesaj:
„Eram la Jumbo! Și așa îmi semnalizam prezența acum 4 ani în locurile în care mama Ilincăi îmi impunea să o văd. Nu puteam alege alte locații căci nu eram lăsat. Nici acum nu îmi pot vedea și petrece timp în pace cu fiica așa cum e normal, chiar dacă există hotărâri judecătorești referitoare la programul de vizită, și chiar drept de apeluri video ca să pot ține legătura cu fiica mea. Nu se întâmplă nici unele nici altele.
Mama Ilincăi s-a folosit de pretinsul refuz al copilului până acesta a devenit adevăr. Din păcate sau nefericire cu autoritățile locale nu avem sorți de izbândă. Politia Galati, Judecatoria Galati, Parchetul De Pe Langa Tribunalul Galati, DGASPC Galați, Direcția de asistență socială Galați, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, Autoritatea Națională - Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Natalia Intotero, Ministerul Justiției, Direcția Națională Anticorupție, Direcția Generală Anticorupție validează comportamentele abuzive prin impasivitatea lor.
Ba chiar persiflează părțile vătămate prin răspunsuri și amână agresiv pronunțări ce în mod normal față de alte situații ar fi în favoarea copilului și al binelui său suprem. Cât timp un funcționar public al unei instituții ce are ca scop sprijinirea și deservirea interesului cetățenesc poate influența deciziile acestor organisme nu pot decât să mă gândesc că statul prin instituțiile sale este unul eșuat, părtaș și dominat de infractori și influența acestora.
Domnilor, vă rog nu uitați că trecători prin viață suntem toți, iar atunci când nu veți mai fi vă veți asuma urmările tuturor faptelor de corupție pe care le acoperiți și în cel mai fericit caz binele se va întoarce asupra dumneavoastră doar dacă o să mai fiți iertați... de toți ce păgubiți... fizic, moral și... părintește.
DCNews, SuntTatic.ro, Copiii Statului Eșuat, A.R.T.E.M.I.S., Dreptate pentru Ianis Anton, Dreptate pentru copiii rapiti de celalalt parinte, Alienarea Parentala, Ma Rian, Asociatia Romana pentru Custodia Comuna, Asociatia Impotriva Abuzului Parental, Acces Direct vă rog să preluați și distribuți orice considerați despre situația noastră, încărcată cu promisiuni din partea tuturor autorităților locale și nu numai, care s-au așezat pe scaunele domniilor lor însă au uitat să se mai coboare ori să se ridice... probabil că nu vor fi nicidecum deranjați întrucât dorm și acum. Vă pot pune la dispoziție orice doriți ca material informativ și de susținere inclusiv hotărâri, poze din dosare, evidența apelurilor, înregistrări video și alte chestiuni folosite în dosarele de la instanță și pot fi făcute publice. Orice fel de susținere e binevenită! Vă mulțumesc!”.
„Unul dintre motivele pentru care alienarea parentală continuă să ia amploare în România este lipsa de interes a parlamentarilor! Proiectul de lege, care modifica Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, a trecut de Senat în luna noiembrie a anului trecut, dar este blocat la Camera Deputaților!
Alienarea parentală (înstrăinarea părintească), care nu este altceva decât împiedicarea sau distrugerea, fără motiv, de cele mai multe ori, pe fondul unui divorț, a relației pe care copilul o are cu celălalt părinte va fi considerată formă a violenței psihologice, iar existența ei va avea o serie de urmări juridice, în cazul în care proiectul de lege va obține votul parlamentarilor.
Proiectul de lege care modifica Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului a fost adoptat tacit la Senat, deoarece nu a fost dezbătut și votat în termenul legal. Acesta ar fi trebuit să ajungă la votul decisiv al deputaților, însă parlamentarii nu par să îl considere o prioritate. Dacă proiectul va deveni lege, existența înstrăinării părintești va avea impact asupra stabilirii exercitării exclusive a autorității părintești sau asupra deciziei de stabilire a domiciliului unui copil la locuința unuia dintre părinți.
După cum este definită în proiect, înstrăinarea părintească reprezintă o formă a violenței psihologice, prin care unul dintre părinți, în mod intenționat, urmărit sau asumat, generează sau acceptă și folosește o situație în care copilul ajunge să manifeste reținere sau ostilitate (nejustificate sau disproporționate) față de celălalt părinte. Reținerea pe care o manifestă un copil reprezintă, potrivit inițiatorilor, înfrânarea sentimentelor naturale de afecțiune pe care copilul le simte față de părintele înstrăinat, dar și înfrânarea dorințelor sale de a petrece timp alături de acesta, de a comunica cu el și altele, în timp ce ostilitatea nu este altceva decât manifestarea unor sentimente de dispreț și/sau dușmănie față de părintele înstrăinat.
Înstrăinarea părintească va putea fi constatată doar de o instanță de judecată, ce va lua în considerare cu prioritate interesul superior al copilului. Stabilirea existenței unei situații de înstrăinare părintească va avea și o serie de efecte juridice. Printre altele, existența acestei situații va fi avută în vedere atunci când se face analiza generală a interesului superior al copilului, la stabilirea exercitării exclusive a autorității părintești, la stabilirea locuinței copilului la domiciliul unuia dintre părinți și la stabilirea modului în care se vor desfășura relațiile personale ale copilului cu părintele la care nu locuiește.
Potrivit proiectului de lege, înstrăinarea părintească va crea prezumția simplă că este în interesul copilului ca autoritatea părintească să fie exercitată exclusiv de către părintele înstrăinat, ca urmare a violenței psihologice la care părintele care înstrăinează și-a supus copilul. În plus, în astfel de situații, din motivele amintite, înstrăinarea părintească va putea înclina balanța către stabilirea locuinței copilului la părintele înstrăinat. Atunci când locuința va fi stabilită, totuși, la părintele care înstrăinează, judecătorii vor trebui să decidă aplicarea mai multor măsuri de remediere a înstrăinării părintești, printre care și: fixarea unui program amplu de relații personale între părintele înstrăinat și copil, astfel încât să fie descurajate eventualele acțiuni suplimentare de înstrăinare părintească; stabilirea unor penalități financiare semnificative pentru părintele care înstrăinează, -în cazul nerespectării programului de relații personale; stabilirea unor ședințe de consiliere psihologică pentru copil și părintele înstrăinat”, informează asociația Copiii Statului Eșuat.
Vedeți mai multe aici, pe pagina de Facebook creată de tatăl fetiței - https://www.facebook.com/profile.php?id=100090275992247
VEZI ȘI: Alienarea parentală. Procuror: Când am citit titlul dvs, fără alte detalii, am crezut că se referă la mine, atât de asemănător este cazul - https://www.dcnews.ro/alienarea-parentala-procuror-cand-am-citit-titlul-dvs-fara-alte-detalii-am-crezut-ca-se-refera-la-mine-atat-de-asemanator-este-cazul_926968.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News