EXCLUSIV  Tratarea dependenților de droguri. Psihologul Radu Leca: "Nu există rezolvări, ci doar aplatizări ale consumului". Ce spun datele

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Radu Leca, psiholog, a discutat despre tratarea dependenților de droguri și eficiența unor tratamente. 

Sunt suficiente centre pentru persoanele care au o problemă cu dependența de droguri? Pentru că în spitalele publice pot sta doar o perioadă limitată.

Radu Leca: ”9 zile pot rămâne în spital, ulterior te preia familia.” 

Și ce poate face familia?

Radu Leca: ”Sunt multe elemente pe care familia le poate gândi. Apare psihoterapeutul care trebuie să aibă toate credențialele pentru a dezvolta o terapie. Dar, din păcate, se întoarce în același mediu social. Nu am rezolvat nimic. Nu există rezolvări, există doar aplatizări ale consumului. Sunt foarte puține cazuri care scapă, dar la un moment dat, consumul reapare, poate cu o putere mai mare. E ca la bețivii care se transformă în alcoolici.

O doamnă care a fost dependentă de heroină și care astăzi e directorul unui centru de recuperare. Conștientizez faptul că nu există o persoană mai bună ca dânsa la nivel național, pentru că știe despre ce este vorba. Dar pericolul rămâne întotdeauna.”

Ce spun datele?

Cercetătorii și experții în politici privind drogurile spun că bilanțul sumbru al deceselor din cauza dependenței de alcool și droguri ascunde un fapt important și plin de speranță: Majoritatea oamenilor care experimentează dependența de alcool și droguri supraviețuiesc, scrie NPR.

Ei se recuperează și continuă să ducă vieți pline și sănătoase.

„Aceasta este o veste cu adevărat bună și ceva ce ar trebui împărtășit și despre care ar trebui să fim optimiști,” a spus Dr. John Kelly, care predă medicina adicției la Harvard Medical School și conduce Institutul de Cercetare a Recuperării de la Spitalul General din Massachusetts. Kelly a co-autor un studiu revizuit de colegi, publicat anul trecut, care a constatat că aproximativ 22,3 milioane de americani — mai mult de 9% dintre adulți — trăiesc în recuperare după o formă de tulburare de consum de substanțe.

Un studiu separat, publicat de CDC și Institutul Național pentru Abuzul de Droguri în 2020, a constatat că 3 din 4 persoane care experimentează dependența se recuperează în cele din urmă.

„Așadar, asta e uriaș, știți, 75%,” a spus Kelly. „Contrazice percepția noastră culturală că oamenii nu se fac niciodată bine.”

„Suntem literalmente înconjurați de oameni care sunt în recuperare după o tulburare de consum de substanțe, dar nu știm asta,” a mai zis Kelly.

Dependența este greu de învins, iar asta duce la stigmatizare

Cercetătorii spun că aceste date — și această experiență de viață — contrazic o percepție larg răspândită că tulburarea de consum de substanțe este o afecțiune permanentă și adesea fatală.

Deși tragice, cele 100.000 de supradoze fatale de droguri din SUA de anul trecut au revendicat viețile unui procent mic din cei 31,9 milioane de americani care folosesc droguri ilegale.

În mod similar, aproximativ 95.000 de decese anuale în SUA atribuite alcoolului reprezintă o fracțiune din cei care consumă alcool în mod riscant.

Așadar, de ce este această afecțiune adesea caracterizată ca fără speranță?

Experții în recuperare spun că un motiv este faptul că dependența este agonizantă și greu de tratat.

„Disperare fără speranță — asta e o modalitate bună de a o descrie,” a spus Travis Rasco, în vârstă de 34 de ani, care trăiește în Plattsburgh, un mic oraș industrial din nordul statului New York.

„Voiam să renunț, dar nu puteam,” a spus el, descriind lupta sa de un deceniu cu heroina. Rasco a recidivat din nou și din nou, cauzând enorme dureri familiei sale. „Nu voiam să fiu acea persoană, dar nu știam ce să fac,” a spus el.

Studiile arată că oamenii se recuperează de obicei, dar, la fel ca în cazul lui Rasco și Mable-Jones, procesul se întâmplă lent, după multiple recidive. De obicei, durează opt ani sau mai mult pentru a atinge remisia pe termen lung, chiar și cu tratament de înaltă calitate și îngrijire medicală.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel