Deputatul Radu Popa (PSD) subliniază impactul sportului asupra sănătății, într-o țară care se află pe ultimul loc în rândul țărilor europene.
Deputatul PSD, Radu Popa, susține importanța sportului și a activității fizice, în contextul în care România se află, din păcate, pe un loc codaș la nivelul țărilor europene.
”Mergeți la sală! Impactul sportului asupra creierului e fabulos. Din păcate, suntem pe ultimul loc în Europa și la acest capitol. Sportul are un impact semnificativ asupra dezvoltării cerebrale, aducând numeroase beneficii cognitive și emoționale.
1. Îmbunătățirea funcțiilor cognitive: Participarea regulată la activități sportive ajută la îmbunătățirea funcțiilor executive ale creierului, cum ar fi planificarea, organizarea, și luarea deciziilor. Exercițiile fizice stimulează producția de proteine care contribuie la sănătatea celulelor nervoase și la dezvoltarea de noi conexiuni neuronale.
2. Memoria și învățarea: Sportul crește fluxul sanguin către creier, ceea ce poate îmbunătăți memoria și capacitatea de învățare. Exercițiile aerobice, în special, au fost asociate cu o creștere a dimensiunii hipocampului, o regiune a creierului implicată în formarea și stocarea amintirilor.
3. Reducerea stresului și anxietății: Activitatea fizică regulată reduce nivelurile de cortizol, hormonul stresului, și crește producția de endorfine, neurotransmițători care induc o stare de bine. Astfel, sportul poate contribui la ameliorarea stării de spirit și la reducerea simptomelor de anxietate și depresie.
4. Îmbunătățirea concentrării și atenției: Exercițiile fizice pot ajuta la creșterea nivelului de norepinefrină, un neurotransmițător care joacă un rol crucial în controlul atenției și al concentrării. Acest lucru este benefic în special pentru copii și adolescenți, care sunt într-o etapă critică a dezvoltării cognitive.
5. Dezvoltarea socială și emoțională: Participarea la sporturi de echipă promovează abilități sociale, cum ar fi colaborarea, comunicarea și leadership-ul. De asemenea, poate construi reziliența emoțională și poate învăța gestionarea eficientă a eșecurilor și a succeselor.
6. Prevenirea declinului cognitiv: La adulții în vârstă, exercițiile fizice regulate pot încetini procesul de îmbătrânire a creierului și pot reduce riscul de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și demența. Activitatea fizică stimulează neuroplasticitatea și neurogeneza, procese esențiale pentru menținerea funcțiilor cognitive sănătoase”, a scris deputatul PSD, Radu Popa, pe Facebook.
De altfel, acesta a concluzionat că ”sportul nu doar contribuie la sănătatea fizică, ci joacă și un rol esențial în dezvoltarea și menținerea sănătății cerebrale pe tot parcursul vieții”, subliniind că ”promovarea activităților fizice regulate poate avea beneficii pe termen lung pentru funcțiile cognitive, sănătatea mentală și bunăstarea generală”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu