EXCLUSIV  Radu Popa (PSD): Toți producătorii de stat vând energia la un „preț halucinant”. Industriile vor fi distruse, iar în final „s-ar putea să avem mai mulți bani la buget și să nu mai avem economie”

Radu Popa / Foto: Crișan Andreescu
Radu Popa / Foto: Crișan Andreescu

Deputatul PSD Radu Popa a spus că toți producătorii de stat vând energia la un „preț halucinant”. În opinia acestuia, industriile vor fi distruse, iar în final „s-ar putea să avem mai mulți bani la buget și să nu mai avem economie”.

„Nu credeam că voi ajunge să trăiesc în România ziua în care un MW să coste 2.500 lei. Nu știu unde vom ajunge. Acum două zile, Romgaz a făcut o tranzacție pe care am descoperit-o luni. Mi se pare incredibil ca un producător de energie, în care statul are 80 la sută acțiuni, să vândă cu 2.500 lei, în condițiile în care îl costă 45 lei în cea mai complicată situație MW-ul”, a spus deputatul PSD Radu Popa, luni, în cadrul unui interviu acordat DCNews.

Ulterior, a fost întrebat de jurnalistul Val Vâlcu: „Aici nu se aplică acea regulă că e speculă? De la 45 lei la 2.500 lei... un profit de 5000 la sută”.

„Da. Hidroelectrica este într-o situație tot pe acolo”, a spus Radu Popa, adăugând: „Toți producătorii de stat vând energia la un preț halucinant, după părerea mea. Și este incredibil că Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, până la urmă, pentru că impactează toate firmele de producție, tot ce înseamnă produse în România, pentru mine e de neînțeles că nimeni nu reacționează”, a subliniat deputatul.

„Am înaintat acum o săptămână, mai timid, dar o spun acum într-un cadru public: ideea re-reglementării pieței de energie. Comisia Europeană a propus statelor membre, în urmă cu o săptămână, să contribuie la coșul comun de gaze, folosindu-se de Art. 172 din tratatul de funcționare a Uniunii Europene. Art. 172 și cel 173 din tratat ne dau și nouă posibilitatea să reintroducem reglementarea pieței de energie, pentru că suntem într-o situație cu totul și cu totul specială. Pentru cei mai puțin familiarizați cu domeniul, vă spun că, în perioada de reglementare, 1 noiembrie 2021 - 1 septembrie 2022, bugetul României pierde 8 miliarde euro, vor trebui plătiți până la 1 septembrie!”, a spus deputatul. „Până la sfârșitul perioadei de reglementare, aprilie 2023, bugetul statului va trebui să plătească 13 miliarde euro furnizorilor de energie. Este factura acestei plafonări, compensări de preț”, a mai zis Radu Popa.

„Statul și încasează la prețul acesta”, a intervenit Val Vâlcu. „Încasează, dar Legea Energiei este o prevedere care spune foarte clar că prețul energiei trebuie să fie construit în așa fel încât industria să aibă un preț sustenabil. Dacă prețul energiei se duce la cer, dacă este 2.500 MW-ul, e adevărat că Ministerul Finanțelor încasează diferența între 38 lei preț de producție și 2.500 lei preț de vânzare, dar, din 2.500 lei preț de vânzare, eu vă zic că în industrie și în consumatorul casnic, prețul acesta se duce undeva la 4.000 lei, cu toate celelalte costuri: tarife distribuție, tarif de transport, costuri logistice. Toate acestea fac ca prețul unui MW să ajungă la 4.000 lei. Eu vă spun că industriile din România nu rezistă la această explozie a prețului. Din cauza aceasta, calculul pe care cred că l-a făcut cineva de la Ministerul Finanțelor, și l-a făcut greșit, adică cu cât este prețul energiei este mai mare, cu atât încasăm mai mulți bani la buget, vom vedea că, în final, distrugem industriile, distrugem economia. S-ar putea să avem mai mulți bani la buget și să nu mai avem economie”, a subliniat deputatul Radu Popa. 

Mesaj pentru Câciu, șeful de la Finanțe

Întrebat, ulterior, dacă are o întrebare pentru Adrian Câciu, șeful de la Finanțe, Radu Popa a zis: „Am adresat aceste întrebări domnului Câciu, domnului Virgil Popescu. Vă mărturisesc că am primit răspunsuri, dar ele țin de o altă filosofie. Cea a Ministerului Energiei, ca să discut aplicat, este cea a plafonării prețului la energie și a compensării diferenței de preț.”

„În opinia mea, este anormal să dăm compensare de preț mall-urilor, sediilor de bănci, companiilor care au profituri de neimaginat într-o Românie care de abia se descurcă să trăiască de pe o zi pe alta. Și nu avem niciun motiv să ajutăm pe toate lumea, trebuie identificate categoriile vulnerabile și ajutate”, a mai spus Radu Popa.

Ordonanța anti-speculă

Val Vâlcu a întrebat dacă în acest caz poate fi adusă în discuție ordonanța anti-speculă. „Poate fi utilizată. Dacă domnul Chiriţoiu (n.r. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei) s-ar apuca de muncă, am fi cu toții mai fericiți. România nu are piață de energie în primul rând. Toți producătorii sunt ai statului”, a zis Radu Popa. 

„Au și acționari minoritari. Vor dividente. Nu le cere socoteală”, a întrebat Val Vâlcu. „Toată viața am lucrat în privat. Sunt niște acționari ai statului, care au între 70 și 80 la sută. Iau ce decizii vor. Anul acesta, vreau 10 la sută profit, diferența o băgați în modernizarea echipamentelor. (...) Sunt aparate mai vechi, aceste companii, unde statul e acționar, nu au făcut modernizarea la timp”, a spus Radu Popa.

„Dacă ne gândim la salarii, directorii primesc prime. Cred că cel de la stat are mai mult decât cel de la privat. (...) Moș Crăciun vine cu furgoneta de bani”, a mai zis Val Vâlcu.

„Aici este o problemă. Trebuia ca profitul producătorului să fie între 10 și 20 la sută, în funcție de producător, restul banilor se duc în investiții, modernizări”, a spus Radu Popa.

Mai multe declarații:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel