Cristim, compania fondată și condusă de Radu Timiș, a adoptat o schimbare majoră, care a făcut-o să crească în plină criză cu 20%. Planul era să se extindă cu 10-15%. Secretul este dezvăluit de Radu Timiș într-un interviu acordat DCNews . Cris-tim folosește un sistem de management japonez, implementat de INSTITUL KAIZEN din România.
Într-un interviu acordat pentru DC News, liderul Cris-Tim a spus că odată cu implementarea strategiei KAIZEN, productivitatea a crescut substanțial, s-au diminuat pierderile tehnologice, timpul de producție a scăzut și costurile au fost reduse.
Secretul succesului Cris-Tim: strategia KAIZEN
"Până să mă întâlnesc cu acest stil de management – KAIZEN - am fost în filozofia românească: "merge și așa". Chiar și cu "merge și așa" am ajuns lider, dar ne-am dat seamă că avem niște limitări, iar limitările nu vin neapărat din tehnologie. Mi-am dat seama că trebuie să investim în oameni, în formarea lor, într-o nouă abordare prin care să punem omul în centru. Asta face KAIZEN. Dacă în managementul românesc, șeful știe tot și trasează direcția, în filozofia KAIZEN, muncitorul este pus în centru. În fiecare zi, acesta trebuie să fie mai bun ca ieri. El știe – la începutul zilei – care sunt obiectivele sale, iar a doua zi este evaluat cu privire la ceea ce a făcut. Sunt tehnici de îmbunătățire, de standarziare a producției, sunt tehnici în care orice greșeală este oprită în prima fază. Toate aceste lucruri se văd în rezultatele finale ale companiei. Datorită filozofiei KAIZEN, eficiența companiei a crescut de trei ori. Deși ne-am propus o creștere în volum de 10-15%, am ajuns la 20% într-o perioadă economică dificilă", a spus Radu Timiș pentru DC News.
Strategia KAIZEN implementată la Cris-Tim. Unde și cum funcționează
"Este destul de dificil să implementezi o strategie. Există mult hand-made la noi. Este surprinzător că această strategie funcționează și la fermă, dar și la fabricile de lapte sau în biroul dumneavoastră; funcționează oriunde. Aici este problema antreprenorului român: el le știe pe toate și le face bine. De ce? Pentru că el este cel care a creat, dar noi trebuie să uităm că suntem îm competiție cu țările din UE.
Mai devreme sau mai târziu, diferența de preț și calitate face diferența. Avem un contract cu Institul KAIZEN. Este o șansă extraordinară pentru că membrii acestui institut sunt la un nivel foarte înalt. Practic nu există diferențe între institutele KAIZEN din SUA sau Japonia. Faci contract cu Institutul și primești consultanță nu doar pe un an, ci de cel puțin trei ani. Ceea ce este important este faptul că schimbarea se vede din primele trei luni. Deși schimbarea este grea – mai ales de management – îți dai seama că este singura cale pentru a obține rezultate bune", a zis fondatorul Cris-Tim.
De ce a apelat Radu Timiș la KAIZEN
Fondatorul Cris-Tim a explicat de ce a ales să implementeze strategia KAIZEN la compania sa.
"Am avut șansa să vizităm o fabrică de condimente și aditivi – care este numărul 1 în România – mă refer la Supremia și care deja avea implementat sistemul KAIZEN de vreo doi ani. Când am ajuns acolo, am avut senzația că am ajuns într-o fabrică cu muncitori japonezi. Am avut o frustrare pentru că am făcut lucrurile românește – timp de 20 de ani. Învățăm din greșeli, dar când vezi că poți face lucruri minunate, atunci trebuie să faci schimbarea", a spus Radu Timiș pentru DC News.
Cât costă consultanța oferită de KAIZEN
"Față de ceea ce aduce, față de schimbarea pe care o aduce KAIZEN... prețul este foarte mic. Vreau să spun că de-a lungul timpului am făcut consulanță, dar nu am cerut sfaturile cui ar fi trebuit. Unul din principiile Kaizen este: utilajul pe care îl ai să-l folosești 100%. Nu poți să spui atâta timp cât evoluezi atâta timp cât faci lucrurile la întâmplare. Noi – în clubul KAIZEN – avem această fabuloasă oportunitate de a ne vizita unii pe alții. Astfel învățăm din bunele practici și de la celelalte firme – din orice industrie învățăm lucruri noi care le-au aplicat pe principiile Kaizen. Ceea ce ai fi aplicat și descoperit în trei-patru ani, acum poți să o faci într-un an", a încheiat Radu Timiș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News