Radu Țincu, despre VALUL 5 al pandemiei: Mai scurt decât valul 4, dar cu 25.000 de cazuri pe zi

Radu Țincu, despre VALUL 5 al pandemiei: Mai scurt decât valul 4, dar cu 25.000 de cazuri pe zi / Foto: Pexels
Radu Țincu, despre VALUL 5 al pandemiei: Mai scurt decât valul 4, dar cu 25.000 de cazuri pe zi / Foto: Pexels

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a vorbit despre valul 5 al pandemiei.

Întrebat la Realitatea Plus dacă susține afirmațiile anumitor specialiști care spun că valul 5 al pandemiei ar putea dura mai puțin decât valul 4, medicul Radu Țincu a răspuns: "Da, pentru că ele se bazează pe dovezi științifice. Perioada de incubație și de simptomatologie determinată de varianta Omicron este mai scurtă și atunci, cel mai probabil, perioada de timp în care se va întinde valul 5 va fi una mai scurtă. Pe de altă parte, cred că va fi un val caracterizat de un număr mare de îmbolnăviri, dar cu un număr mai mic de oameni care să necesite spitalizare sau care să necesite măsuri de terapie intensivă. Studiile din Marea Britanie, publicate chiar acum două zile, ne spun că varianta Omicron determină forme mai blânde de boală care ne reduc necesarul de internare cu 40-50%, ceea ce cel mai probabil e va întâmpla și în țara noastră".

25.000 de cazuri pe zi în valul 5

Totodată, medicul a spus că în valul 5 am putea avea câte 25.000 de noi cazuri de infectare pe zi.

"Este o realitate faptul că Omicron este comunitar. Suntem în faza inițială de transmitere, asta înseamnă că suntem la începutul curbei de accelerare. Uitându-ne la propunerile matematice transmise de toate celelalte țări europene vedem că transmiterea se va accelera extrem de rapid, asta înseamnă că de la o zi la alta se va dubla numărul de cazuri. Cel mai probabil, după prima jumătate a lunii ianuarie vom avea o creștere a numărului de pacienți diagnosticați cu varianta Omicron.

E greu de făcut o estimare cu privire la numărul de cazuri. Avem estimarea INSP care spune că putem ajunge la 25.000 de cazuri, însă având în vedere că varianta Omicron poate îmbolnăvi atât persoanele care au trecut prin boală, cât și pe cele care sunt vaccinate, la o perioadă de trei luni după vaccinare sau trecerea prin boală există riscul de a te îmbolnăvi de Omicron, e greu de făcut o astfel de predicție, însă, văzând ceea ce se întâmplă în Franța cu peste 200.000 de cazuri pe zi, în contextul în care populația e vaccinată în număr mare, probabil acestea sunt cifrele realiste și vom înregistra undeva la 20-25 de mii de cazuri pe zi.", a explicat medicul.

Întrebat dacă varianta Omicron afectează mai mult tinerii, Radu Țincu a spus: "Nu există la acest moment studii concludente care să tragă această concluzie. Da, au fost publicate în anumite țări unde gradul de imunizare era mai mic decât cel al persoanelor vârstnice și atunci și riscul de contaminare era unul ridicat".

VEZI ȘI: Dr. Adrian Marinescu, despre ce ne așteaptă în 2022: Anul în care vom IEȘI din pandemie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel