Radu Țincu, FULMINANT: "Este iluzoriu și HILAR să crezi ASTA. Nu EXISTĂ..."

Dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a vorbit despre explozia de cazuri de COVID-19 și situația alaramantă din secțiile de Terapie Intensivă.

Întrebat dacă există vreo formulă prin care secțiile de Terapie Intensivă să fie degrevate, dar și ce crede despre afirmația premierului Ludovic Orban cu privire la perioada petrecută de anumiți pacienți în astfel de secții, Radu Țincu a răspuns:

„Cele 1.050, din perspectiva mea, se vor ocupa foarte curând. La peste 2.000, 2.500 de cazuri în fiecare zi, cel mai probabil după jumătatea lunii octombrie vom asista la o umplere a capacității de Terapie Intensivă dedicată celor care au coronavirus. Legat de această afirmație, că pacienții rămân atunci când nu trebuie sau, mă rog, nejustificat de mult în Terapie Intensivă, trebuie să vă spun că există o legislație națională adoptată chiar de Ministerul Sănătății și este în concordanță cu legislația europeană, care stabilește foarte clar criteriile de admisie ale unui pacient în Terapie Intensivă.

El trebuie să întrunească anumite scoruri de gravitate și anumiți parametri pe care îi evaluăm ca să poată fi candidat pentru a ajunge în secția de Terapie Intensivă. La fel cum și externarea lui din Terapie Intensivă se va realiza doar când acești parametri se vor normaliza. Nu există, să spunem, o admisie aleatorie a acestor pacienți, după bunul plac fie al lor, fie al altor specialități. Există criterii foarte clare, care sunt elaborate chiar de Ministerul Sănătății și pe care le aplicăm în mod unitar la nivelul secțiilor de Terapie Intensivă din România”.

Se poate face ceva pentru reducerea numărului de persoane care ajung la ATI?

„La nivel național și la nivel european există secții de Terapie Intensivă cu diferite grade de complexitate. Există și secțiile acestea post-critice, în care un pacient pe care l-ai salvat în Terapie Intensivă și care ar mai avea nevoie de anumite măsuri minimale de Terapie Intensivă să îl muți într-un astfel de salon post-critic, unde să își poată continua tratamentul, astfel încât să îți lase liber patul din Terapie Intensivă, însă aceste paturi post-critice necesită și ele o anumită dotare, necesită și ele personal care să supravegheze acești pacienți.

Ne lovim din nou de infrastructura deficitară pe care o avem – sigur, ea a mai fost corectată în perioada aceasta, însă este iluzoriu și hilar să crezi că într-o criză sanitară globală reușești să compensezi ceea ce nu s-a făcut timp de 30 de ani. Este clar că s-au reușit anumite cosmetizări și anumite îmbunătățiri, dar de mică anvergură, iar dacă discutăm de personalul medical, personalul medical, oricât de mult am vrea să îl rotim prin aceste detașări... știți cum e cu detașările? Este aceeași cantitate de doctori și asistenți medicali care este trimisă în diferite zone din țară și ulterior rotită în alte zone din țară”, a completat el, în direct la B1 TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel