Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a vorbit despre introducerea certificatelor verzi, dar și despre beneficiul controalelor impuse de verificare a acestora.
Medicul Radu Țincu a vorbit în direct la B1 TV despre certificatul verde COVID-19. Specialistul a explicat de ce ”introducerea certificatului verde va afecta imaginea oamenilor politici”.
”Cu siguranță nu este vorba de o discriminare, însă, având în vedere că România are o rată foarte mică de vaccinare comparativ cu toate celelalte țări, introducerea certificatului verde va afecta imaginea oamenilor politici și acest lucru îi determină să întârzie implementarea acestei măsuri sanitare, însă măsura aceasta sanitară care a fost implementată în mai multe țări europene a avut efecte pozitive. În primul rând, rata de transmitere a virusului a fost scăzută după introducerea certificatului verde, iar procentul persoanelor care s-au vaccinat a fost unul ridicat. Avem exemplul Franței, care a înregistrat o creștere a numărului de pacienți care s-au imunizat după introducerea certificatului verde. Dincolo de toate aceste aspecte, certificatul nu face altceva decât să crească gradul de siguranță sanitară al populației și să reducă numărul de îmbolnăviri și, implicit, numărul de pacienți care își pierd viața”, a declarat medicul Radu Țincu.
Medicul Radu Țincu este de părere că este nevoie și de controale, dar implementarea măsurilor a fost întârziată sau deficitară.
„E nevoie și de așa ceva (de controale, n.r.), fără discuție, dar știm foarte bine că în pandemie nu am dus lipsă de măsuri legislative. Măsurile au fost adoptate, doar că implementarea lor în practică a fost una întârziată sau deficitară. E nevoie de verificarea acestor certificate, în primul rând prin controale ale Poliției pentru că doar Poliția este singura capabilă să realizeze verificarea identității persoanei respective, însă oamenii care folosesc certificate false trebuie să știe un lucru – că nici pe cei de la Guvern nu îi păcălesc sau nici pe polițiști, ei se păcălesc pe ei, iar atunci când se îmbolnăvesc de COVID-19 și ajung în spital, și dezvoltă forme severe de boală, sunt cei care suferă și care sunt în pericol să își piardă viața. Cred că ar trebui să gândim atunci când folosim un certificat verde (fals, n.r.) că acesta echivalează cu a trece pe culoarea roșie a semaforului – e posibil la un moment dat să te ciocnești de cineva și să îți pierzi viața”, a adăugat Radu Țincu.
Într-o altă declarație de presă, Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a susținut că persoanele care mor ”astăzi” din cauza COVID-19 sunt persoane diagnosticate în urmă cu trei, patru săptămâni și, deși a scăzut numărul infectărilor, numărul deceselor va rămâne crescut.
”Avem o scădere a numărului de cazuri diagnosticate, dar ne explicăm ceea ce se întâmplă în Terapie Intensivă și în ceea ce privește mortalitatea pentru că există un decalaj. Dacă astăzi în Terapie Intensivă avem pacienții de acum două săptămâni, cei care își pierd viața astăzi sunt pacienții diagnosticați în urmă cu cinci-șase săptămâni. Acest decalaj va face ca și în perioada următoare să avem o creștere a numărului de cazuri din Terapie Intensivă și, din păcate, și a mortalității. Abia în momentul în care scăderea numărului de cazuri zilnice se va menține o perioadă de cel puțin o lună, o lună și jumătate, vom înregistra scăderi în Terapie Intensivă sau în ceea ce privește numărul de persoane decedate”, a declarat Radu Țincu în direct la B1 TV.
Până astăzi, 4 noiembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.685.264 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 8.910 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.453.774 de pacienți au fost declarați vindecați.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 8.971 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 125 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Până astăzi, 49.604 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 03.11.2021 (10:00) – 04.11.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 489 de decese (255 bărbați și 234 femei), din care 55 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News