Jurnalistul Radu Tudor și analistul politic Bogdan Chirieac au vorbit despre fenomenele meteo extreme din ultima vreme.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a fost întrebat la Antena 3 CNN ce măsuri a luat în contextul în care țara noastră se confruntă, pe de o parte cu vijelii și furtuni puternice, iar de cealaltă parte, cu o caniculă extremă.
"Am convocat și colegii de la Apele Române pentru că în situația în care avem ploi abundente și foarte localizate există risc de viituri puternice locale, colegii sunt în alertă. De asemenea, în legătură cu fenomenele meteo extreme este foarte important ca populația să fie alertată în timp util, să ne asigurăm că ANM-ul transmite către sistemul RO Alert informații în timp real pentru ca populația să poată să fie preventivă, iar în legătură cu canicula, aici bineînțeles că fiecare administrație publică locală, în funcție de cât de afectată este zona respectivă, dispune măsuri pentru populație", a explicat Mircea Fechet.
Ulterior, jurnalistul Radu Tudor a vorbit despre un așa-numit război climatic.
"Este un război pe care trebuie să îl ducem cu o vreme care ne îngenunchează practic. Acest război climatic debutează cu mari înfrângeri pentru noi", a spus ulterior jurnalistul Radu Tudor, adresându-se lui Bogdan Chirieac pe marginea acestui subiect.
"Și, care, pe termen scurt, nu este sub directa putere a omului. Și îl ascult cu mare atenție pe domnul ministru, face ceea ce este omenește, pur și simplu", a completat analistul politic Bogdan Chirieac.
"Ce ar trebui să urmărească Ministerul Mediului? Pentru că este evident că toată această înșiruire de coduri, de alerte, reprezintă un inventar, dar setul de măsuri, pentru ce ar trebui să ne pregătim noi având în vedere că și august se anunță la fel ca și iulie?", a întrebat Radu Tudor.
"Păi pentru ce ne pregătim? Pentru Green Deal, ca să spunem așa, deci pentru reducerea emisiilor de carbon în atmosferă. E o chestiune pe termen lung, deja am depășit toate barierele roșii de până acum, aflu și am aflat cu toții cu stupefacție că apele oceanului în jurul Floridei, SUA, au atins temperatura de 38,3 grade, te opărești, intri în apă și te arzi. Simți apa fierbinte, despre ce vorbim?
Deci domnul ministru și doamna Elena Mateescu la ANM strâng datele, le coroborăm pe toate la nivel european și la nivel mondial, sunt toate discuțiile astea cu energia verde, cu oprirea combustibililor fosili, cu mașinile electrice, deci toate nu sunt o poveste, la fel cum nu a fost o poveste cu pandemia de COVID și ce face domnul ministru și autoritățile, fac ce e în puterea omului, un pod cu apă, ajutor pentru cei care trebuie să iasă din casă dintr-o mie de motive și sunt loviți de arșiță, la furtună nu ai ce să faci decât să strângi resturile și răniții, și decedații după aceea...", a spus Bogdan Chirieac.
"Deci trebuie o suplimentare bugetară la salvatorii de urgență, trebuie să mobilizezi forțele din Ministerul de Interne, armata, iată cum au făcut italienii", a intervenit Radu Tudor.
"Deficitul bugetar al României, dacă nu se iau măsuri urgente săptămâna aceasta, atinge 7%, (...) pierdem și banii din fonduri europene și din PNRR, și chiar îi pierdem, că onorata Curte Constituțională a anulat decizia cu pensiile speciale mai încolo, septembrie-octombrie, deși totul trebuia făcut până la 1 septembrie, deci nu ai cum...", a concluzionat Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News