184 de parlamentari au votat împotriva guvernului Dacian Cioloș, în timp ce 88 de deputați și senatori au votat „pentru”. Radu Tudor a spus că, în continuare, din punctul său de vedere, există două variante, vorbind totodată și despre măsurile care urmează să fie anunțate în contextul pandemiei.
Guvernul Cioloș nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi învestit. În favoare au votat doar 88 de parlamentari. Pentru învestire era nevoie de minimum 234 de voturi.
„Ar trebui ca avertismentele lansate zilnic să fie un semnal de alarmă pentru cei care decid. Sper ca președintele să nu mai nominalizeze un premier fără șanse, din partea unui partid care nu poate constitui o majoritate. Sper să fie o analiză foarte serioasă. Sunt două variante, și anume: PNL să desemneze altă persoană pentru funcția de prim-ministru, evident în consultare cu președintele Klaus Iohannis. E clar că USR nu îl va vota pe Florin Cîțu. A doua variantă: să fie respinse absolut toate propunerile și să se declanșeze alegeri anticipate. Cred că între aceste două variante destul de clare președintele ar trebui să-și impună punctul de vedere”, a spus Radu Tudor, miercuri după-amiază, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a convocat o ședință cu toți responsabilii guvernamentali implicați în gestionarea pandemiei pentru instituirea unor măsuri „clare, restrictive”.
„Eu cred că măsurile trebuiau implementate de la 1 septembrie”, a spus Radu Tudor. „Cred că aceste critici, lansate de președinte aseară (n.r. marți seară, în declarația de presă de la Cotroceni) la adresa instituțiilor care nu au implementat, îl vizează și pe Florin Cîțu. S-ar putea ca acesta să fie un criteriu prin care președintele să ceară alt premier în afară de Florin Cîțu, să se depășească criza politică, criza pandemică, dar în egală măsură să fie identificate persoanele care nu au luat măsuri de la 1 septembrie până astăzi”, a mai zis jurnalistul.
„Se elaborează un set de măsuri și, din informațiile mele, ele prevăd un set de restricții mult mai îndulcite decât în restul Uniunii Europene. Spre exemplu, în Italia e obligativitatea prezentării certificatului verde, atât pentru cei care lucrează la stat, cât și pentru cei care lucrează la privat. Nu știu dacă, în România, se va aplica această măsură absolut binevenită. Ezităm și lucrul acesta ne costă!”, a conchis Radu Tudor.
Numărul deceselor înregistate în România la pacienții confirmați cu SARS-CoV-2 a depășit, miercuri, 43.000, potrivit datelor anunțate de Grupul de Comunicare Strategică.
Conform GCS, până miercuri, în România, au fost înregistrate 1.503.422 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 6.369 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.275.351 de pacienți au fost declarați vindecați.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 17.158 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, dintre care 266 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.514 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În ultimele 24 de ore, au fost raportate de către INSP 423 de decese (232 bărbați și 191 femei), dintre care 9 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Bihor, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.
Dintre cele 423 de decese, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani, două la categoria de vârstă 30-39 ani, 17 la categoria de vârstă 40-49 ani, 45 la categoria de vârstă 50-59 ani, 117 la categoria de vârstă 60-69 ani, 146 la categoria de vârstă 70-79 ani și 95 la categoria de vârstă peste 80 ani.
379 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 25 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 19 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
Au fost raportate 9 decese anterioare intervalului de referință, survenite: două în luna septembrie 2021 și 7 în luna octombrie 2021, în județele Bacău, Brașov, Constanța, Galați, Maramureș, Neamț și Timiș.
Din totalul de 423 de pacienți decedați, 390 erau nevaccinați și 33 vaccinați. Cei 33 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 50 și 80 de ani. 32 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 19.728. Dintre acestea, 1.799 sunt internate la ATI.
Din totalul pacienților internați, 480 sunt minori, 441 fiind internați în secții și 39 la ATI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu