Radu Tudor semnalează pe blogul personal cât de irațional este faptul că o decizie sublimă a guvernanților noștri nu se aplică și unui sector al economiei care, dacă este încurajat, poate aduce peste 1 miliard de Euro anual României.
Jurnalistul Radu Tudor nu înțelege ce a fost în capul guvernaților atunci când au decis ca scutirea de impozit pe profitul reinvestit să nu fie aplicată și în turism.
Iată ce a scris Radu Tudor pe blogul personal:
"Guvernul sprijina turismul?
In urma discutiei cu un prieten ce cunoaste in detaliu cu ce se maninca turismul romanesc, aflu cu destula neplacere un fapt. Anume ca masura buna a Guvernului de scutire a impozitului pe profitul reinvestit nu functioneaza ...in turism.
Cand ai o tara atit de ofertanta ca Romania si turismul de toate felurile poate aduce incasari serioase la buget, de ce exceptezi acest sector de la aplicarea unei masuri bune?
Dumnezeu stie ce-a fost in capul guvernantilor. Cert este ca acest potential serios al tarii noastre e neincurajat si prin masuri discriminatorii de genul celei amintite.
Scutirea de impozit pe profitul reinvestit.
E sublima..dar nu exista pentru turism! Se aplica numai la industrie.
Rationala ar fi extinderea si la turism, la hoteluri noi sau reparatii capitale, la agentii daca isi cumpara microbuz de persoane, calculatoare sau softuri. In general tot ce tine de un sector ce poate aduce peste 1 miliard de Euro anual in Romania, daca este incurajat.
Ce ziceti, dle prim ministru Victor Ponta?"
Ce spun specialiștii
Începând din 1 iulie 2014 și până la 31 decembrie 2016 inclusiv, firmele vor fi scutite de la plata impozitului pe profitul reinvestit în echipamente noi, conform OUG nr. 19/2014 privind modificarea Codului fiscal.
Doar că specialiștii susțin că măsura nu va putea fi folosită de un număr mare de societăți și nici beneficiile nu vor fi importante, din cauza multelor condiții care ar trebui îndeplinite pentru ca o companie să fie avantajată la maximum de introducerea măsurii scutirii de impozit pe profitul reinvestit.
"O primă condiție ar fi gradul de profitabilitate. Practic, cele mai avantajate sunt societățile profitabile (ori foarte profitabile), așadar și cele mai în măsură să utilizeze profiturile fiscale pentru a beneficia de această facilitate. Realitatea economică actuală dovedește însă că asemenea companii sunt tot mai rar întâlnite, din păcate", a declarat recent, pentru avocatnet.ro, Alin Chițu, Tax Partner în cadrul Țucă Zbârcea & Asociații Tax.
Potrivit consultantului fiscal, o a doua condiție ar fi aceea ca societatea să activeze într-un domeniu de producție industrial, sector în care marjele sunt, de obicei, mici și dependente de o serie de factori economici.
"De asemenea, este evident că cele mai mari beneficii de pe urma acestei măsuri le-ar avea acele companii care dispun de disponibilități de numerar ori sunt slab îndatorate, întrucât existența profiturilor nu implică în mod automat existența lichidităților. Aceasta ar fi a treia condiție", a adăugat Alin Chițu.
O a patra condiție ar fi aceea ca investitorul într-o societate, profitabilă și cu disponibilități de numerar, ar trebui să renunțe la dreptul său de a primi dividende, conform Tax Partner-ul de la Tuca Zbarcea & Asociatii Tax.
"Daca înmulțim probabilitățile de îndeplinire a tuturor condițiilor de mai sus, ajungem la un eșantion destul de mic de societăți care ar putea implementa în practică facilitatea introdusă de guvernanți. Probabil că de aceasta vor beneficia societățile care oricum aveau în planurile de dezvoltare investiții în echipamente tehnologice, facilitatea fiscală reprezentând un argument auxiliar în decizia de realizare a unei investiții, nicidecum un factor determinant cum a fost enunțat de guvernanți", a subliniat Alin Chițu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu