Jurnalistul Radu Tudor a vorbit în emisiunea sa pe tema subiectului "CSM cere Inspecției Judiciare anchetarea Antenei 3". El susține că preşedintele CSM, Oana Hăineală, a luat această decizie "de capul ei" fără întrunirea Consiliului, arătând că jurisprudența CEDO a fost încălcată prin această acțiune întreprinsă de CSM.Potrivit unor surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii citate de Radu Tudor, preşedintele CSM, Oana Hăineală, a luat decizia de a sesiza Inspecţia Judiciară "de capul ei", neîntrunindu-se plenul Consiliului în acest sens, aşa cum ar fi trebuit.
Jurisprudența CEDO, încălcatăRadu Tudor a prezentat pe blogul personal motivele pentru care, prin acțiunea de a cere Inspecției Judiciare anchetarea Antenei 3, CSM a încălcat Jurisprudența CEDO pe libertatea de exprimare:
"Libertatea de exprimare constituie unul din fundamentele esentiale ale unei societati democratice si una din conditiile primordiale ale progresului sau si a dezvoltarii fiecarei persoane (Lingens c. Austriei). Sub rezerva celui de-al doilea paragraf al articolului 10, ea se aplica nu numai “informatiilor” sau “ideilor” primite in mod favorabil sau considerate ca inofensive, ci si celor care lovesc, socheaza sau nelinistesc o persoana sau o parte a populatiei, in baza pluralismului, tolerantei si spiritului de deschidere fara de care o societate democratica nu poate exista (Handyside c. Regatului Unit; Jersild c. Danemarcei; Vogt c. Germaniei).Curtea reaminteste ca (“) libertatea de exprimare priveste nu numai “informatiile” sau “ideile” primite favorabil sau considerate ca inofensive sau indiferente, ci si pe cele care lovesc, socheaza sau nelinistesc (Brasilier c. Frantei; Handyside c. Regatului Unit; Lingens c. Austriei; Jersild c. Danemarcei; Piermont c. Frantei).Articolul 10, in sine, nu interzice discutarea sau diseminarea informatiei primite chiar daca exista suspiciuni puternice ca aceasta informatie nu ar fi adevarata. O alta solutie ar priva o persoana de dreptul de a-si exprima opiniile si parerile despre afirmatii facute in mass-media si ar constitui o restrangere nerezonabila a libertatii de exprimare (Salov c. Ucrainei)", a arătat jurnalistul.
Radu Tudor își încheie postarea anunțând că săptămâna viitoare vor fi sesizate "forurile europene în drept, în legătură cu demersul CSM".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News