Analistul militar și politic Radu Tudor a desființat o declarație de-ale premierului Victor Ponta. "Ca să fiu sincer, am fost neplăcut surprins", a precizat jurnalistul.
Ne paște un război?
Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Fabrica de Avioane din Craiova, că "deși ne paște un război", vestea bună este că vor avea comenzi.
Radu Tudor scrie, pe blogul său, că "Afirmația: "ne paște un război" este mai mult decât nefericită. E o expresie menită să bage spaima în populație, care și așa e alertată de cele mai multe ori inutil de elucubrații și diversiuni ce apar pe Internet sau în diverse publicații doritoare de bombe fâsâite. Nu știu dacă Victor Ponta e conștient de gravitatea afirmațiilor sale, pentru că au trecut 48 de ore și nu a fost dezmințită afirmația. Din câte știu, nu ne paște nici un război. Același lucru a fost reafirmat răspicat și de ministrul Apărării, Mircea Dușa, chiar ieri".
Informație explozivă
Analistul militar a adăugat: "Mărturisesc faptul că în calitatea mea de jurnalist specializat în astfel de probleme, monitorizez orice declarație din aceste surse. Până acum nimic nu lasă de înteles că pe vreo țară membră NATO din estul Europei "o paște războiul". Nici măcar România, ce are o frontiera atât de extinsă cu Ucraina. Ar fi extrem de grav să fie ceva ascuns, vreo informație explozivă pe care premierul Ponta să o știe de la serviciile de informații românești în legătură cu vreo dezvoltare iminentă a tensiunii Rusia-Ucraina pe teritoriul României. Nu cred în această variantă. Sper doar ca șeful Guvernului, nestăpânind prea bine subiectul, a scăpat o vorbă nelalocul ei într-un mic turneu electoral. Când însă pomenești cuvântul război cu referire la țara ta într-un context regional atât de tensionat, spaimele ulterioare vor copleși ca percepție posibilele scuze sau rectificări. Care, apropos, n-au apărut nici acum.".
Premierul, interesat de transportul echipamenteor militare
Al doilea pasaj din declarația premierului, desființat de către Radu Tudor, se referă la întrebarea premierului către reprezentanții uzinei cu privire la echipamentele militare pe care le poate transporta un avion IAR 99.
"Pentru că vă știu un pasionat de tehnică, ați pilotat și co-pilotat mașini de curse și avioane de luptă, trebuie să vă spun ceva important, pe care l-a omis inginerul Zgonea să vi-l comunice înainte de vizită: IAR 99 Șoim este un avion de atrenament și atac ușor, nu unul de transport. O astfel de aeronavă transportă un pilot și eventual un copilot (dacă e cu dublă comandă). Are la bord niște rachete, nu cine știe ce. Altceva nu mai încape în el. Deci nici vorbă de "transport tehnică militară". Poate ați vrut să spuneți armament, ceea ce e cu totul altceva", a scris Radu Tudor.
De ce NATO până acum nu a fost un beneficiu?
A treia parte criticată de jurnalist este: "Acum vedem că decizia de a intra în NATO, pe care până acum nu am simţit-o ca fiind un beneficiu, de data aceasta se dovedeşte că va fi o decizie corectă, iar România are capacitatea militar şi strategic de a-şi îndeplini toate obligaţiile, în primul rând faţă de populaţie, cât şi către întreaga alianţă şi vine aici şi ca o extensie a responsabilităţii noastre faţă de românii de pe malul celălalt al Prutului".
Radu Tudor subliniază că la această parte a declarației premierului îngrijorarea sa este mai profundă și se întreabă cum adică până acum nu am simțit intrarea în NATO ca pe un beneficiu.
"Sunt atâția cunoscuți și apropiați ai dvs care să vă explice uriașele beneficii de securitate, politice și economice ale celor 10 ani împliniți curând de când suntem în NATO. Din păcate, cel care cunoaște cele mai interesante detalii și are o competență solidă este în închisoare: se numește Adrian Năstase", scrie Radu Tudor. Jurnalistul îi amintește premierului că-i mai are lângă el pe Mircea Geoană și Ioan Mircea Pașcu.
Analistul militar și politic conchide că șeful Guvernului e "dator cu o rectificare semnificativă a celor spuse în mod absolut surprinzător la Craiova".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News