Radu Tudor: Dumnezeu să-l odihnească pe Toader Bârsan! Un imens creator!

Radu Tudor a transmis un mesaj după ce s-a aflat că Toader Bârsan, meşter şi creator popular de renume, s-a stins din viață.

„O veste tristă: a murit Toader Bârsan, meşterul porților maramureșene. El a creat inclusiv pentru Muzeul Smithsonian din Washington, până acolo a ajuns faima lui Toader Bârsan. Un imens creator! Dumnezeu să-l odihnească pe Toader Bârsan!”, a spus Radu Tudor, miercuri seară, în cadrul emisiunii „Punctul de întâlnire” de la Antena 3.

Moartea lui Toader Bârsan, artizanul denumit „sculptorul porţilor cerului Maramureşului“, a fost anunţată de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului:  

„Cu multă întristare sufletească, vă aducem la cunoștință faptul că domnul Toader Bârsan, meșterul popular cioplitor în lemn din localitatea Bârsana și ambasador al turismului maramureșean, a trecut la Domnul, marți, 4 ianuarie, la vârsta de 78 de ani.

Ierarhii Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, împreună cu preoții și monahii care l-au cunoscut, transmit un mesaj de condoleanțe, mângâiere și alinare sufletească familiei îndoliate, soției Anuța, celor doi fii, părintele Teodor - slujitor la Mănăstirea Bârsana și domnului Ion Bârsan - care, împreună, duc cu multă dragoste mai departe, arta sculpturii în lemn și construirea de biserici de lemn.

Amintim faptul că domnul Toader Bârsan a construit la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, poarta de intrare lângă mormântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian (în anul 1988) precum și troița din fața cimitirului lăcașului monahal.

Toader Bârsan este meșterul care a făcut cunoscut numele Maramureșului până la Muzeul Smithsonian din Washington, pentru care a sculptat acolo o poartă maramureșeană. Prin această poartă a trecut însuși Bill Clinton, președintele Statelor Unite ale Americii, din vremea respectivă

În semn de recunoștință pentru promovarea culturii și a meșteșugurilor maramureșene, meșterul a primit în urmă cu câțiva ani, de la Consiliul Județean Maramureș, titlul onorific de Ambasador al Turismului Maramureșean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel