Fostul premier Radu Vasile, decedat miercuri la vârsta de 71 de ani, a acordat un ultim interviu cotidianului Adevărul, în ianuarie 2013, în care relata o discuție din 1999 purtată cu liderul rus Vladimir Putin, la acea vreme prim-ministrul Moscovei.
Țărănistul povestește că în timpul întâlnirii oficiale cu Putin, acesta a reproșat României că procură gaze rusești prin intermediari când ar putea s-o facă direct. Al doilea subiect așezat pe masa dezbaterii a fost cel al tezaurului României, trimis în URSS în anul 1917, la ”adăpost” de Puterile Centrale.
” Eu i-am spus: „Ştiţi, tezaurul...“ . Putin mi-a spus aşa: „Domnule, vă pun şi eu câteva întrebări. Cine a decis trimiterea tezaurului în Rusia în 1917?“. „Păi, Guvernul de la Iaşi, Brătianu, Regele“. „Dar ei nu ştiau că e Revoluţie în Rusia?“ „Domnule, eu cred că ştiau!“ „Păi atunci de ce aţi trimis?“ „Eu la întrebarea aceasta nu ştiu ce să vă răspund, ei ar putea să vă răspundă“. Că, într-adevăr, să trimiţi tezaurul într-o ţară în plină Revoluţie nu e tocmai o idee bună. Iar a doua chestie pe care mi-a spus-o: „Dumneavoastră aţi participat la cel de-Al Doilea Război Mondial alături de Germania. Şi aţi ocupat nu numai Transnistria, ci şi Crimeea, timp de patru ani“. „Da“. „Păi, atunci să vă facem socoteala pentru despăgubiri“. „Staţi puţin, că am plătit despăgubiri, în Tratatul de la Paris în 1947, 300 de milioane în aur!“. În banii de azi, i-am făcut eu repede o socoteală, ieşeau cam 2 miliarde de dolari. „Şi mai e ceva – Sovromurile!“. „Evaluăm şi asta, însă noi vă cerem 5 miliarde aur pentru ocupaţia de patru ani“. „Aţi făcut socoteala asta exact?“. „Da“. Şi s-a lăsat tăcerea. „Dar v-am trimis ceva“. „Da, Cloşca cu pui, documente, dar nu e destul“. Şi zice: „Domnule, într-o ţară care a trecut prin două revoluţii şi două războaie, mi-e teamă că nu mai e mare lucru din tezaurul vostru”, povestea fostul premier român din perioada aprilie 1998 - decembrie 1999.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu