Raed Arafat a spus cum se vor decide relaxările în perioada următoare în România.
'Ne apropiem de un moment în care se vor lua măsuri de relaxare, dar acest moment va fi corelat cu impactul pe spitale. Decisiva se va lua de CNSU și Guvern. Trebuie argumente solide pentru a propune măsuri de relaxare, dacă vor începe treptat. prima dat se va renunța mască în spații deschise. Sunt măsuri care s-au luat astfel și în alte țări. Se face o analiză care va veni cu propunere către CNSU.', a spus Arafat.
'Vedem o scădere a numărului cazurilor, dar avem un număr semnificativ la ATI. Va mai dura ceva timp până vă scădea numărul și pe terapie intensivă. Orice creștere care vine cu impact pe partea medicală este un semn de îngrijorare. Totul depinde de impactul pe partea de spital. Nu putem compara ce se întâmplă acum cu ce s-a întâmplat în valul trecut. Acum nu ne confruntăm cu cazuri multe și grave la ATI.', a declarat Arafat.
'Cu cât avem cazuri de ATI, vom avea și decese. Este o dovadă fără nici un dubiu că vaccinații sunt mai bine protejați. Au o protecție mai bună cele nevaccinate. Dacă vedem că sunt grupele de vârstă, cu comorbidități, ne face să înțelegem că persoanele respective ar fi fost vaccinate, am fi avut mai puține cazuri la ATI și decese', a mai spus Raed Arafat, luni seară, la B1 TV.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut anunțurile momentului cu privire la evoluția pandemiei de SARS-CoV-2 în România și măsurile luate în acest context.
Iată cele mai importante declarații:
- Cifrele ne arată că am intrat pe un trend descendent, care trebuie să se cupleze cu alți doi indicatori ca să putem discuta despre ridicarea restricțiilor și chiar despre o eventuală renunțare la starea de alertă, la un anumit moment.
- În primul rând este vorba despre scăderea numărului de persoane internate, dar, mai ales, este vorba despre scăderea numărului de pacienți internați la Terapie Intensivă.
- În țările europene, în care s-a decis renunțarea la cea mai mare parte dintre restricții, au puține persoane internate în secțiile ATI. Sunt țări cu un grad de acoperire mare vaccinală.
- Lucrul important este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții și să nu mai reprezinte un tip de patologie amenințătoare de viață, ci să reprezinte - dacă vreți - o infecție banală. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News