Raed Arafat (DSU), în zonele sinistrate din Galați: Apele s-au retras în câteva ore. Intrăm în faza a doua de intervenție

FOTO: ISU
FOTO: ISU

Raed Arafat (șeful DSU) a anunțat pașii care trebuie făcuți în faza a doua de intervenție în cazul inundațiilor din județul Galați.

Raed Arafat, șeful DSU, a intervenit la Antena 3, unde a afirmat că situația este monitorizată, iar pompierii militari sunt mobilizați pentru a limita efectele inundațiilor care au avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă din județul Galați, care au dus la evacuarea a 5.400 de case, dar și la decesul a patru persoane și dispariția a alor două.

”Pentru această localitate (n.r. Pechea) și pentru localitățile care au fost afectate de inundații și unde apa a început să se retragă, intrăm în faza a doua de intervenție. Și anume: curățirea caselor, scoaterea apei din beci, scoaterea apei de unde s-a acumulat cu auto-pompele, Pompierii au mobilizat un număr mare de moto-pompe și de oameni ca să înceapă această acțiune.

Au început acțiunea și vor continua până când situația este stabilizată pentru această fază. Totodată, s-a decis aducerea unor ajutoare și sprijin pentru populație, fiind probleme cu apa potabilă, dar și cu alimentele în unele zone. Au ajuns primele transporturi și urmează să fie distribuite, s-a stabilit locația unde se stochează și urmează să fie distribuite prin grija Consiliului Județean al județului Galați”, a declarat Raed Arafat la Antena 3 CNN.

De asemenea, șeful DSU a precizat că ”din informațiile pe care le avem de la ANM, există posibilitatea să avem probleme în seara asta, dacă nu se schimbă modelele pe care le urmăresc, în zona Vaslui, Iași, posibil Botoșani.

Deja la IGSU am vorbit, am dat dispoziția să se pregătească o manevră de forțe și să trimitem acolo forțe din timp, dacă știm că poate să apară o situație mai critică, să fie forțe acolo care să sprijine colegii din alte județe care nu sunt afectate. Monitorizăm situația și dacă apare ceva care necesită orice modificare o să o facem”, a mai spus Raed Arafat.

Totodată, secretatul de stat a ținut să reamintească faptul că apa din fântânile din localitățile inundate ”nu este potabilă, unde au fost inundațiile, până nu vin pompierii și scot apa murdară din fântâni și până nu vine DSP-ul și spune că apa este bună pentru a fi consumată. Ar trebui să aștepte și să aibă mare grijă. Pentru asta s-au trimis tone de apă îmbuteliată, care va fi distribuită populației pentru băut”.

Întrebat dacă mai există un pericol în acest moment pentru cei din localitățile inundate, Arafat a subliniat că în urma prognozelor meteo, dar și a deciziilor luare azi noapte, de efectuare a breșei în digul râului Geru, acesta nu mai este.

”Azi noapte s-a luat o decizie, după un zbor care s-a făcut noaptea, pentru evaluare, căci la un moment a început să crească apa și nu se știa cauza. S-a găsit o acumulare care era mult mai ușor să fie evacuată prin spargerea unui dig, lucru care s-a făcut în cursul nopții, iar apele s-au retras în câteva ore”, a mai spus secretarul de stat.

Citește și: Codul roșu de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Siret și Prut, prelungit până luni

Efecte semnificative au fost înregistrate în județul Galați

Potrivit Ministerului de Interne, impactul viiturii asupra localităților din județul Galați a fost următorul: 

- în localitatea Pechea, 1 persoană a fost declarată decedată după ce a fost surprinsă de viitură, ca urmare a creșterii nivelului apei pârâului Geru, alte 116 au fost salvate, iar 1 persoană a fost dată dispărută nefiind găsită la domiciliu în localitatea Drăgușeni, 1 persoană a fost declarată decedată și alte 5 au fost salvate

- în localitatea Costache Negri s-a produs o viitură ca urmare a scurgerilor de pe versanți și a ieșirii din matcă a pârâului Suhurlui, iar 1 persoană a fost găsită decedată și alte 25 au fost salvate, iar o persoană a fost dată dispărută

- în localitatea Corod, 1 persoană a fost declarată decedată și alte 7 au fost salvate

- în 8 localități (Grivița, Berești, Cuza Vodă, Cudalbi, Tudor Vladimirescu, Băneasa, Vameș și Slobozia Conachi) din județul Galați, 121 de persoane și 17 animale au fost salvate de forțele de intervenție, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, circulația rutieră a fost afectată din cauza apei și aluviunilor de pe carosabil pe 3 drumuri naționale (DN 25 și DN 24D - Galați, DN 26 - Vaslui) și pe 11 drumuri județene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 242H, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254 și DJ 255).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel