Previziunile pentru supravieţuitorii incendiului din Club Colectiv nu sunt cele mai bune. 90 dintre ei sunt în stare gravă şi critică, iar autorităţile spune că numărul deceselor, care a ajuns până în prezent la 29, s-ar putea dubla.
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, a declarat că "e posibil să se dubleze numărul actual al deceselor, dar nu înseamnă că aşa va fi", scrie România tv.
"Victimele au un specific care se găseşte la astfel de tipuri de evenimente. Pe lângă arsuri, au apărut şi factori agravanţi. Au fost într-un spaţiu închis, au inhalat fum şi gaze calde, au apărut arsuri la nivelul traheei, al plămânului. Creşte gravitatea şi complexitatea. Se produc cianuri şi substanţe toxice foarte grave. Depinde cât te-ai expus la ele. Mai este un factor agravant: traumatismele asociate. Unele persoane au căzut şi au fost călcate de alţii care încercau să iasă. Sunt fracturi de coaste, leziuni toracice, care înrăutăţesc prognosticul şi scad şansele. Unii sunt foarte grav, unii grav. 90 pot să meargă spre mai bine sa mai rău. Nu înseamnă că ne aşteptăm la 90 de decese, dar dintre ei unii sunt cu riscuri de a sucomba în timpul tratamentului", a explicat Raed Arafat, după o şedinţă cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, cu ministrul de Interne Gabriel Oprea, cu profesorul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Floreasca, şi cu alte autorităţi competente.
"S-a analizat cam ce poate să mai apară şi pe linie medicală a fost un consens că riscăm să mai avem un număr semnificativ de decese. Luni va fi nominalizată o comisie condusă de profesorul Lascăr, care va merge la toate spitalele să evalueze pacienţii şi atunci o să ştim măcar orientativ care este nivelul gravităţii", a explicat Raed Arafat.
Prof. Ioan Lascăr a declarat că prognosticul este foarte rezervat pentru zeci de pacienţi: "Privarea de oxigen, producerea gazelor toxice, faptul că era incintă neaerisită şi cocentraţia de CO 2 a crescut, faptul că oamenii, din panică, s-au călcat unii pe alţii, s-au bulucit spre ieşire, dar şi din cauza arsurilor la nivelul suprafeţei corpului, prognosticul e sever. Evaluăm că numărul deceselor poate să crească semnificativ. E posibil chiar să se dubleze. Dar nu putem estima concret, ci să evaluăm prin prisma datelor statistice şi a experienţei noastre clinice", a declarat Ioan Lascăr.
[citeste si]
Ministrul Nicolae Bănicioiu a declarat că se fac "eforturi extraordinare" pentru ca medicii să poată asigura răniţilor tot tratamentul de care au nevoie: "Donarea de piele va fi anunţată la momentul portun pentru fiecare bolnav în parte. Este totul asigurat în banca de piele, momentan, dar dacă va fi nevoie nu vom refuza niciun donator. Avem toate echipamentele şi medicamentele necesare pentru tot ce e nevoie în momentul de faţă. Este o patologie aparte, cu nişte costuri şi consumuri suplimentare, dar sunt asigurate toate cererile medicilor".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu