Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă, din partea Renew Europe, şi Liviu Iolu, consilierul delegaţiei USR-PLUS în Parlamentul European au explicat în exclusivitate pentru DC NEWS ce înseamnă desemnarea de către Comisia Europeană ca stat "însărcinat" cu achiziţia, stocarea şi distribuirea echipamentelor medicale pentru ţările UE aflate în dificultate.
"România va putea licita pentru echipamente medicale, le va găzdui şi le va distribui către ţările membre UE aflate în dificultate. România este primul stat în care va funcţiona un astfel de depozit, deşi probabil vor mai apărea şi altele. Depozitul va fi coordonat de cineva numit de Guvern, vor trebui contactaţi ei, dar din ce ştiu eu se va ocupa Raed Arafat de asta.", a spus europarlamentarul.
"Depozitul este în România, deci atunci când noi vom avea nevoie vom avea prioritate, iar echipamentele medicale vor fi livrate foarte rapid spitalelor. Timpul este esenţial în criza COVID. Livrările se vor face pe bază de prioritate. Acum, prioritatea în UE o reprezintă Italia şi Spania, pentru că acolo sistemul medical este suprasolicitat. La noi nu este încă, aşa că dacă am vrea să achiziţionăm echipamente, ar trebui să aşteptăm după aceste două ţări. Nu toate ţările vor cere, însă, pentru că unele au producţie proprie. E un depozit de solidaritate. UE a început mai greu, pentru că statele au mers pe ideea de siguranţă naţională, dar lucrurile încep să se mişte. România va coordona depozitul ăsta pe toată durata crizei. Vor mai fi şi altele, în alte ţări, dar acesta va rămâne sub coordonarea noastră. Speranţa noastră este ca depozitul să fie permanentizat, să nu fie doar pe criza COVID, pentru că vor mai fi şi alte crize sanitare.", a declarat Liviu Iolu pentru DC NEWS.
"Când am iniţiat proiectul, nu mă aşteptam la o pandemie. Mă aşteptam ca un astfel de stoc să ne ajute cu probleme cum ar fi incendiile de vegetaţie, aşa cum au fost cele din Australia sau alte astfel de probleme. Amendamentul meu a fost independent de coronavirus, nici nu m-am gândit la aşa ceva, dar ştiam că ne trebuie rezerve de echipamente medicale. Nu sunt sigur cine va coordona depozitul, dar cred că DSU. Pentru că în restul ţărilor care participă la mecanismul de protecţie civilă, de asta se ocupă departamentul pentru situaţii de urgenţă. Deci cred că şi la noi dl Arafat se va ocupa. E drept, nu ştiu dacă de achiziţii se va ocupa ONAC sau DSU direct. Legat de achiziţia de echipamente, ştim că este penurie, dar sunt companii care pot fi contactate, cum e cazul producătorului german de ventilatoare mecanice. Soluţii se găsesc!", a declarat şi europarlamentarul Nicu Ştefănuţă pentru DC NEWS.
Informaţia a fost distribuită de Ana Ciceală, de la USR, care a indicat şi cum se vor distribui echipamentele medicale.
"Țara noastră a fost desemnată de către Comisia Europeană cu sarcina de a cumpăra, stoca și distribui echipamente medicale pentru toate țările Uniunii afectate de criza COVID-19. În baza acestui contract european, conform Comisiei Europene, România a achiziționat deja 150 de ventilatoare, precum și alt material medical esențial.
Materialele sunt plătite în proporție de 100% de Uniunea Europeană, iar bugetul inițial prevăzut de 50 de milioane de euro va fi mărit pentru a acoperi cât mai mult din necesitățile europene. Rezervele se vor distribui printr-un mecanism bazat pe criterii cum ar fi: numărul de îmbolnăviri și capacitatea secțiilor ATI.", a scris Ana Ciceală pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu