Raed Arafat face o serie de precizări în replică la afirmaţiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, care a spus că problemele din sistemul de urgenţă trebuie rezolvate şi tratate cu mai multă responsabilitate şi cu mai puţină imagine.
Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, susţine că nu a urmărit să-şi facă propria imagine şi că a muncit doar pentru dezvoltarea sistemului de urgenţă în ultimii ani, iar problemele care încă mai sunt în sistem trebuie rezolvate într-un mod integrat pentru a asigura securitatea publică a populaţiei din toate punctele de vedere, nu numai medical.
Secretarul de stat Arafat precizează, în postarea sa pe reţeaua de socializare, că va trebui să ştie la un moment dat dacă se doreşte continuarea modului de lucru actual sau se vrea "o 'reformă' a sistemului de urgenţă după noi recomandări".
"În răspunsul domnului Dragnea am înţeles aluzia la 'imagine' şi la 'persoană' iar eu personal nu am fugit după imagine. Mai mult am încercat să fac cunoscut publicului efortul depus de toţi în dezvoltarea sistemului de urgenţă care într-un fel este şi un mecanism de apărare a sistemului făcându-l cunoscut populaţiei. (...) Deci va trebui să ştim la un anumit moment dacă se doreşte să continuăm ce facem sau se doreşte o schimbare a abordării sau o 'reformă' a sistemului de urgenţă după noi recomandări, astfel încât să ştie fiecare ce poate să-şi asume şi ce nu, lăsând locul altora care doresc să-şi asume noile abordări dacă ele sunt greu de asumat de cei care ne ocupăm de acest sistem la acest moment", a spus Raed Arafat.
Şeful DSU afirmă că, faţă de stadiul la care a preluat sistemul în 2007, în prezent, "în mod cert, diferenţa este una vizibilă şi pozitivă", iar în ceea ce priveşte lipsa de personal, în ultima perioadă s-au încercat mai multe soluţii, şi în colaborare cu Federaţia Sindicală Ambulanţa, dar nu s-a ajuns la angajarea numărului necesar de personal.
Suplimentarea personalului
"Planul pe următorii 3 ani al DSU, prezentat Ministerului Sănătăţii, este de a suplimenta personalul de la serviciile de ambulanţă cu câte 500 de persoane / an iar de fiecare dată când am putut şi am avut cum, am aprobat personal suplimentar pentru serviciile de ambulanţă şi pentru unităţile de primiri urgenţe", arată Arafat.
În opinia acestuia, cei care promovează ideea că SMURD s-a dezvoltat pe seama serviciilor de ambulanţă nu ştiu despre ce este vorba în sistem, iar resursele umane ale SMURD sunt suplimentare venind în sprijinul ambulanţei, nu în competiţie.
"Modelul nostru de lucru nu este o invenţie a mea sau a colegilor, ci o adaptare a sistemelor deja funcţionale în alte ţări cu tradiţie. A zice că trebuie lucrat cu mai multă responsabilitate este o insinuare că până acum nu am făcut acest lucru, iar la rândul meu şi în numele colegilor cu care am lucrat până acum, îl asigur pe domnul Dragnea că am lucrat cu foarte mare responsabilitate şi cu foarte mare atenţie ca să asigurăm cu resursele limitate pe care le avem un serviciu integrat adecvat cerinţelor populaţiei", spune Arafat, citat de Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci