Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că, deşi în perioada următoare vor creşte cazurile de COVID-19, acestea nu vor mai fi grave. De asemenea, a declarat că fenomenul plicului în sistemul sanitar a scăzut foarte mult.
Ministrul Alexandru Rafila a spus, la TVR Info, că medicii de familie vor administra vaccinul anti-Covid, dar acesta poate fi administrat şi în centrele de vaccinare încă funcţionale.
„Noi punem la dispoziţie centre de vaccinare în principalele oraşe din România, plus medicii de familie sunt îndemnaţi să solicite acest vaccin pentru pacienţii de pe listele lor. Şi mă refer, în primul rând, la pacienţii cu vârsta de peste 65 de ani şi toţi cei care au boli cronice care pot să predispună la complicaţii. Practic, ca să oprim acest val de viroze şi mai ales consecinţele la care făceaţi dumneavoastră referire, boli complicate decese, avem la îndemână vaccinarea atât împotriva gripei, cât şi împotriva infecţiei cu noul coronavirus, cu o doză suplimentară, a treia sau a patra, după caz, cum va fi adaptat tulpinii circulante din acest moment care circulă în Europa. Şi în sfârşit, şi noi avem, la fel ca şi celelalte ţări, acest vaccin disponibil, a venit, prima tranşă se găseşte în ţară”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
De asemenea, întrebat dacă mai există riscul unui nou val de Covid, Alexandru Rafila a precizat că nu vor mai fi cazuri grave. „Părerea mea este că, chiar dacă numărul de cazuri va fi important, nu vom mai ajunge în situaţia de a avea aşa de multe cazuri grave, mai ales dacă categoriile la risc se vor vaccina în număr cât mai mare. E bine, pentru că, dacă tot au făcut primele 2 sau 3 doze de vaccin, să aibă siguranţă că şi actuala tulpină nu produce o boală gravă.”
„Orice persoană adultă sau orice tânăr cu vârsta mai mare de 12 ani se poate vaccina cu doză de rapel, dar recomandarea expresă este pentru persoanele vârstnice sau toţi cei care au boli cronice”, a spus Alexandru Rafila.
Ministrul Alexandru Rafila a declarat că fenomenul plicului în sistemul sanitar a scăzut foarte mult.
„Cred că s-a redus acest fenomen, avem semnale, dar ne uităm şi noi la sesizările care se fac către Ministerul Sănătăţii după internări, în general avem sesizări negative, undeva în jur de 2 la sută din totalul cazurilor, deci nu este foarte mult Noi avem toleranţă zero faţă de acest tip de comportament şi aici, de asemenea, trebuie să avem o abordare dublă. Pe de o parte, în ceea ce priveşte personalul medical, care în momentul de faţă este retribuit, cred eu corespunzător şi care ştiţi bine, au fost ani de zile când medicii, asistenţii medicali erau foarte, foarte prost retribuiţi”, a declarat Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu