Rafila anunță explozie de cazuri: Săptămâna viitoare, o nouă creştere spectaculoasă. Evoluţia va mai dura

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre creșerea numărului de cazuri de COVID-19 din perioada următoare. 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că tendinţa ascendentă al infecţiilor cu SARS-CoV-2 continuă, iar săptămâna viitoare va fi o nouă creştere spectaculoasă a numărului de cazuri, aşteptările fiind ca această evoluţie să mai dureze cel puţin două săptămâni, până pe 10 februarie.

Youtube video image


"Trendul ascendent al acesteia infecţii continuă, chiar dacă astăzi a fost o mică scădere, aşteptată, pentru că ieri am avut numărul maxim de cazuri după patru zile libere, când (...) testarea a fost mai limitată. Şi aceste valori, în jurul a 30.000 de cazuri, probabil că vor fi înregistrate până sâmbătă, după care va urma o nouă scădere, undeva în jurul cifrei de 15 - 18.000 de cazuri, estimăm noi, pentru week-end, dar săptămâna viitoare va exista o nouă creştere spectaculoasă, să zicem, şi cifrele cu patru în faţă nu sunt excluse pentru această perioadă", a afirmat Rafila la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

Rafila vrea schimbare pentru medicii de familie



El a subliniat că este importantă şi viteza de creştere a cazurilor de COVID.

"Ne interesează şi viteza de creştere. Am avut opt zile sau nouă zile de scădere a creşterii, iar acum este oarecum stabilizată. Acea rată de reproducere e în jur de 1,25 de câteva zile, dar în momentul când o să am informaţii suplimentare, o să le aduc la cunoştinţă", a spus Rafila.

Ministrul a precizat că a crescut capacitatea de testare, însă medicii de familie au testat, spre exemplu miercuri, doar 7% din probele efectuate.

"Medicii de familie, de exemplu ieri, au testat doar 7% din probele efectuate, adică din cele 108.000 de teste, medicii de familie au făcut vreo şapte- opt mii, deci au testat destul de puţin. Sper ca acest lucru să se schimbe în perioada următoare", a adăugat Rafila.

Actuala evoluţie va dura cel puţin două săptămâni.

"Această evoluţie ne aşteptăm să mai dureze cel puţin două săptămâni, până cel puţin până pe data de 10 februarie, iar un trend descendent o să schimbe datele problemei şi din punctul de vedere al percepţiei publice şi din punctul de vedere al sistemului de sănătate, care în anumite judeţe dă semne, nu de epuizare, ci dă semne de blocare, dacă vreţi", a arătat ministrul.

Alexandru Rafila a precizat că în Cluj rata de spitalizare este cea mai mare, de 68%, iar în privinţa numărului de paturi de terapie intensivă ocupate, rata este de 40%.

"Vă dau un exemplu: judeţul Cluj care are cea mai mare rată de spitalizare din ţară, 68% dintre paturi sunt ocupate şi dacă se ajunge la 75%, săptămâna viitoare, atunci o să luăm prima decizie de suspendare a activităţii de învăţământ într-unul dintre judeţele ţării. La terapie intensivă ne găsim încă undeva sub 40% rată de ocupare a paturilor de terapie intensivă, dar sunt judeţe care din caracteristicile locale au un număr mai mic de patru de terapie intensivă şi acolo avem probleme şi e posibil ca de săptămâna viitoare să începem transferul între judeţe, lucru care s-a mai întâmplat fără ca să fim dincolo de jumătatea capacităţii de acordare a asistenţei medicale în zona de terapie intensivă", a explicat Rafila. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel