Aproape 15.000 de cazuri COVID-19 au fost înregistrate în ultima săptămână, a anunţat, luni, ministrul Alexandru Rafila.
„Practic, în ultimele trei săptămâni, am avut o dublare săptămânală a numărului de cazuri”, a spus, luni, ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila a mai spus că evoluţia numărului de cazuri este cea la care autorităţile s-au aşteptat. „Este un trend aşteptat. Opinia noastră este că această creştere va mai dura circa patru, cinci săptămâni, până la jumătatea lunii august, după care probabil numărul de cazuri se va stabiliza şi o să vedem când va începe să se reducă”, a zis Alexandru Rafila.
De asemenea, Alexandru Rafila a precizat că serviciile de ambulanţă „fac faţă” solicitărilor privind testarea.
De marţi, Ministerul Sănătății va relua raportările zilnice.
În intervalul 4 - 10 iulie 2022, au fost înregistrate 14.943 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 2.717 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 2.942.130 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidența înregistrată la 14 zile este de 0.62.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 583 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 în prezent este de 1410. De asemenea, la ATI, sunt internate 86 persoane. Dintre cei 86 pacienți internați la ATI, 68 sunt nevaccinați.
Din totalul pacienților internați în prezent, 225 sunt minori, 225 fiind internați în secții și 0 la ATI. Până astăzi, 65.788 persoane diagnosticate cu infecție cu Sars-CoV-2 au decedat.
În intervalul 04.07.2022 (10:00) – 10.07.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 33 decese (22 bărbați și 11 femei). Decesele au fost înregistrate: 2 la categoria de vârstă 40-49 de ani, 2 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 6 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 12 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 11 la categoria peste 80 de ani.
Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care prezentau comorbidități.
Dintre pacienții decedați, 8 erau vaccinați și 25 nevaccinați.
În intervalul 4 - 10 iulie au fost efectuate 21.635 teste RT-PCR și 68.911 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.227.636 teste RT-PCR și 10.408.606 teste rapide antigenice.
Agenţiile sanitare ale Uniunii Europene au recomandat luni un al doilea booster anti-COVID-19 pentru toate persoanele cu vârsta de peste 60 de ani în contexul unei noi creşteri a numărul de infectări şi de spitalizări pe teritoriul Europei, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Deşi vaccinurile împotriva COVID-19 existente continuă să ofere o protecţie adecvată împotriva spitalizării şi a deceselor, eficienţa vaccinurilor a fost afectată odată cu evoluţia virusului.
Este crucial ca toţi cei de peste 60 de ani şi toate persoanele vulnerabile să se prezinte pentru un al doilea booster cât de curând posibil, a precizat într-o declaraţie comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides. Agenţiile sanitare ale Uniunii Europene au recomandat în aprilie un al doilea booster doar pentru persoanele cu vârste de peste 80 de ani şi pentru cei aparţinând grupurilor vulnerabile.
Noua recomandare este aşteptată să faciliteze decizii naţionale în scopul accelerării campaniilor de vaccinare, care au încetinit sau aproape s-au oprit în ultimele luni.
Observăm în prezent rate de incidenţă a COVID-19 în creştere şi o tendinţă crescătoare în ceea ce priveşte internările şi gradul de ocupare din spitale şi de la terapie intensivă în multe ţări, cauza fiind subvarianta BA.5 a Omicron, a indicat Andrea Ammon, directoarea ECDC, într-o declaraţie.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care revizuieşte în prezent două vaccinuri adaptate la noile variante, preconizează că va avea primele vaccinuri din noua generaţie aprobate până în septembrie. Între timp, este important să luăm în considerare folosirea vaccinurilor autorizate în prezent pentru un al doilea booster destinat persoanelor cele mai vulnerabile, a declarat Emer Cooke, directoarea executivă a EMA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News