Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că în cazul în care serviciile de sănătate prespitalicești nu vor fi dezvoltate, sistemul de sănătate per ansamblu nu va mai putea fi sustenabil din punct de vedere financiar.
Alexandru Rafila avertizează despre un colaps al sistemului de sănătate dacă nu se va investi și nu se va pune foarte bine la punct medicina prespitalicească.
"Vreau să vă spun un lucru care e foarte important și aici trebuie să înțeleagă toată lumea, indiferent de orientarea politică pentru că lucrurile așa vor continua indiferent de cine va fi la guvern, la ministerul Sănătății sau la ministerul de Finanțe. Dacă nu dezvoltăm aceste servicii - am pus asta și în strategia națională de sănătate - dacă nu dezvoltăm medicina de familie și serviciile ambulatorii, sistemul de sănătate nu va mai fi sustenabil financiar pentru că sunt prea mari costurile în spitale. Dacă nu dezvolți medicina prespitalicească, apropiată de cetățeni, iar medicii de familie să poată face mai multe, nu mai puține servicii, mai complexe, servicii ambulatorii care să nu determine oamenii să meargă la spital, sistemul nu va mai fi sustenabil. Astfel, singura soluție este să finanțăm și să dezvoltăm exact aceste servicii de medicină prespitalicească așa cum ii spunem noi. Lucrul ăsta trebuie să-l înțeleagă toată lumea. Dacă aici vom tăia, la spitale vom avea costuri mult, mult mai mari decât cele din medicina de familie sau medicina ambulatorie," a spus Alexandru Rafila la Antena 3, la emisiunea "Descoperiți", realizată de Andreea Sava.
Rafila menționează că dezideratul investițiilor în sistemul prespitalicesc este unanim susținut.
"Aici vă spun, este un punct de vedere extrem de clar al tuturor fie că sunt experți, medici, reprezentanți ai Ministerului Sănătății sau Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Noi suntem împărțiți acum: ministerul Sănătății este la Partidul Social Democrat, Casa Națională de Asigurări de Sănătate este la Partidul Național Liber, dar din punct de vedere al acestei filozofii, trebuie sa fie foarte clar pentru toată lumea că trebuie să finanțăm medicina prespitalicească. Sigur, mai sunt neconcordanțe, sunt excepții, unii care pun mai multe servicii decât fac în realitate, dar alea se pot controla, se pot rezolva. Principiul acesta trebuie să rămână dacă ne dorim să avem și în România servicii medicale de bună calitate până în anul 2030, la fel ca în toate celelalte țări europene și să fie și superpozabile și interșarjabile pentru că o să ajungem într-un viitor nu foarte îndepărtat când orice pacient european se va putea trata în orice țară europeană, serviciile trebuind să fie asemănătoare, iar accesul la aceste servicii la fel, asemănător," a mai spus Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu