Profesorul Alexandru Rafila crede că valurile 5 și 6 ale pandemiei vor exista, dar vor fi mai mici.
Întrebat cu privire la afirmațiile medicului Marinescu, potrivit cărora totul se va sfârși până în luna martie, Alexandru Rafila a făcut următoarele precizări: „Cred la fel. Valul 5 sau 6 vor exista, dar vor fi mici și nu vor avea un efect similar. Preocuparea este cât timp vom rămâne la aceste valori mari. Dacă mai stăm două sau trei săptămâni cu 16-17.000 de cazuri în fiecare zi, va fi o mare dramă, pentru că sistemul de sănătate este deja depășit și sincer să fiu nu știu ce putem face!”
Întebat care este soluția pentru această criză, Alexandru Rafila a spus că trebuie găsită o soluție în comun, care trebuie asumată.
„Orice măsură în țara asta, carantina, certificatul verde, certificatul albastru, orice măsură va fi luată trebuie să fie acceptabilă pentru oameni. Să înțeleagă de ce se ia acea măsură și cei care iau acea măsură trebuie să fie oameni care să transmită încredere. Dacă vor fi în continuare amestecate (...) nimeni nu va aplica aceste masuri. Dincolo de faptul că sunt contradictorii. INSP zice carantină, Cîțu zice certificat verde la farmacie. Lucruri inaplicabile. Eu nu cred că părinții, bunicii au nevoie de certificat verde ca să meargă să își cumpere medicamente, lapte sau pâine”, a mai spus, potrivit Mediafax, Alexandru Rafila.
Conform acestuia, certificatul verde trebuie folosit cu cele trei elemente, vaccinare, testare sau trecere prin boală, „și trebuie folosit acolo unde există riscul major, unde există aglomerație mare sau lucruri de genul acesta. Nu putem să zicem că îl introducem la toate activitățile”, a mai spus Alexandru Rafila.
În ziua în care România doboară un nou record negativ, de 1.727 pacienţi COVID la ATI, autoritățile anunță că niciun pat nu este liber în țară.
Joi, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1593 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19.
În București sunt avizate de DSP 336 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19. De asemenea, la nivel național există o rezervă operațională de 158 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19. Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale.
La nivel național, la acest moment, nu sunt paturi libere ATI, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News