Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, închis în urma incendiului în timpul căruia au murit șapte pacienți, ar trebui să fie redeschis.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vizitat, în cursul zilei de marți, Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.
„Nu s-a schimbat după incendiu, cu excepția unei anumite zone care a fost distrusă de incendiu de la parterul acestei clădiri, în rest, lucrurile nu s-au schimbat. Ceea ce s-a schimbat, dacă vreți, a fost faptul că această clădire a intrat într-o procedură de evaluare din punct de vedere al Inspectoratului de Stat în Construcții, din punct de vedere al Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Și se consideră că, în acest moment, ea nu corespunde unor standarde care să permită reluarea activității în condiții de siguranță. Totuși, aici nu s-au schimbat lucrurile față de perioada anterioară incendiului”, a declarat, la Constanța, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„Eu cred că trebuie să găsim o soluție tranzitorie prin care acest spital să poată să-și reia activitatea sa existe un plan de conformare, un proiect de consolidare. Dar pentru chestiunea asta trebuie să conlucreze toate instituțiile statului, nu e suficient să fie Ministerul Sănătății sau Direcția de Sănătate Publică doritoare să redea funcționării acestuia... Sigur că toți ne dorim spitale noi, problema este că acum avem o pandemie”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 8.861 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 4.757 mai mult decât în ziua anterioară. 991 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
În total, până astăzi, 11 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.857.502 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 15.459 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.760.487 de pacienți au fost declarați vindecați.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 468 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 59.070 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 10.01.2022 (10:00) – 11.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 43 de decese (22 bărbați și 21 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Bihor, Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Teleorman și Municipiul București.
Dintre cele 43 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 5 la categoria de vârstă 50-59 ani, 7 la categoria de vârstă 60-69 ani, 9 la categoria de vârstă 70-79 ani și 21 la categoria de vârstă peste 80 ani.
41 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, un pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
Din totalul de 43 de pacienți decedați, 38 au fost nevaccinați și 5 vaccinați. Cei 5 pacienți vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 50-59 ani și peste 80 ani. Pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.
Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.023, cu 245 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 415 persoane, cu 1 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 415 pacienți internați la ATI, 30 au certificat care atestă vaccinarea.
Din totalul pacienților internați, 173 sunt minori, 165 fiind internați în secții, cu 35 mai mult decât în ziua anterioară și 8 la ATI, cu 2 mai puțin decât în ziua anterioară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News