Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reacționat în cazul tinerei însărcinate care a murit la maternitatea din Botoșani.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat la Antena 3 CNN despre cazul revoltător de la maternitatea din Botoșani, acolo unde o tânără de 25 de ani, însărcinată, a fost lăsată să agonizeze 7 ore înainte a de a muri, fără a fi consultată de un medic. Totodată, ministrul a fost întrebat și despre faptul că șeful spitalului din Botoșani este lăcătuș mecanic.
"Nu cred că este cazul să facem aprecieri la calificarea managerului spitalului, nu cred că este lăcătuș mecanic, cred că a fost la un moment dat, probabil că și-a completat studiile. Nu putea fi angajat manager la spital dacă era lăcătuș mecanic, dar nu despre asta este vorba, este vorba despre faptul că în mod evident această femeie avea sarcina oprită din evoluție, lucrul acesta l-am constatat și eu, fără să fiu de specialitate, opțiunea corectă era cea a unei intervenții, nu să fie lăsată până dimineață.
Ceea ce s-a întâmplat, lipsa de reacție pe care am văzut-o acolo, din păcate este o mentalitate și afirmată că atunci când ești de gardă trebuie să dormi și nu trebuie neapărat să îți tratezi pacienții, cred că este o problemă de mentalitate. Trebuie gândită, reorganizată în acest spital. Dincolo de sancțiunile pe care ar putea să le dea Colegiul Medicilor sau alte instituții care acum fac o anchetă de natură penală, trebuie să vină cu un rezultat care să dea totuși speranțe oamenilor că lucrurile se pot îndrepta", a spus Alexandru Rafila.
"Lucrurile sunt foarte grave și atunci când există astfel de tragedii trebuie să existe și o răspundere. Ca președinte de Consiliu Județean, când pui un lăcătuș mecanic pe post de director, se întâmplă o tragedie uriașă, o femeie este lăsată să agonizeze 7 ore și moare, tu de duci la un festival? Cred că lucrurile ar trebui să aibă o răspundere" a ridicat problema prezentatoarea de la Antena 3 CNN.
"Noi nu am rămas fără reacție, ne interesează să găsim o soluție. Astăzi m-am întâlnit și cu președintele Autorității Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate, încât să putem să stabilim o procedură, chiar dacă suntem foarte limitați de cadrul legal existent, astfel încât astfel de situații să nu se mai repete pentru că, vedeți, descentralizarea aceasta a fost minunată în anii 2009-2010 când s-au descentralizat spitalele, dar odată cu spitalele s-a preluat și responsabilitatea tratării pacienților în aceste spitale, nu doar spitalul ca și clădire", a spus Alexandru Rafila.
"În urma informațiilor apărute în presă referitoare la decesul înregistrat în cursul dimineții de 18.08.2023 al pacientei gravide I.A., la Secția Exterioară Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență ,,Mavromati” Botoșani, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani s-au deplasat imediat la sediul acestei unități sanitare, unde au efectuat verificări cu privire la respectarea normelor legale în ceea ce privește conformitatea actului medical.
Ca urmare a verificărilor efectuate au fost identificate mai multe nereguli în activitatea desfășurată de către personalul din cadrul unității spitalicești, aflat în serviciu la data evenimentului. La nivelul Ministerului Sănătății a fost constituit un grup de lucru condus de ministrul sănătății, cu reprezentanții Inspecției Sanitare de Stat, Corpului de Control al Ministrului Sănătății și secretarii de stat pentru asistența medicală și pentru sănătate publică. În urma analizei informațiilor primite au fost solicitate verificări suplimentare instituțiilor competente, conform legii, pentru modul de asigurare a asistenței medicale, respectiv Colegiul Medicilor Botoșani și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănatate (ANMCS). De asemenea a fost sesizat și Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani pentru a efectua cercetări în această cauză.
Spitalul Județean de Urgență ,,Mavromati” se află în subordinea Consiliului Județean Botoșani, căruia Ministerul Sănătății i-a solicitat să ia urgent măsurile necesare, pentru prevenirea pe viitor a unor astfel de evenimente și asigurarea permanentă a asistenței medicale pacienților din această unitate sanitară.
Ministerul Sănătății monitorizează îndeaproape situația de la Spitalul Județean de Urgență ,,Mavromati” Botoșani, în limitele competențelor legale, atribuite odată cu descentralizarea spitalelor către Autoritățile Locale în anul 2009/201", a transmis astăzi Ministerul Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu