„Nu cred că s-a auzit așa ceva în istorie”, a spus Mihai Gâdea, marți seară, după dezvăluirile făcute de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
La Agenția Națională pentru Investiții în Sănătate funcționarea instituției este finanțată cu 5 milioane de euro și consultanța cu 25 de milioane de euro, potrivit PNRR-ului negociat de pe vremea când ministru al Sănătății era din USR. Declarațiile au fost făcute de actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, care a sesizat Corpul de Control.
„Miniștrii de Finanțe, Muncii au ieșit în spațiul public și au făcut o serie de dezvăluiri cu privire la lucrurile pe care le-au găsit în PNRR. Dumneavoastră la Ministerul Sănătății - pentru că de pandemie am văzut cum s-au ocupat miniștrii Sănătății de la USR - ați găsit lucruri similare ca șoc cu privire la ce s-a negociat înainte de dumneavoastră?”, l-a întrebat Mihai Gâdea, marți seară, la Antena 3, pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„Da, am găsit și noi destul de multe lucruri ciudate. În primul rând, nu am avut acces la documentele acestui program. Ceea ce a fost foarte ciudat pentru toată lumea care lucrează în Ministerul Sănătății este că niciun angajat din Ministerul Sănătății nu a lucrat sau nu a fost informat referitor la acest program. Pare destul de ciudat, nu? A fost lucrat pe persoană fizică, nu știu exact cum a fost lucrat. Acesta este un element”, a spus Alexandru Rafila, adăugând ulterior: „Al doilea element este legat de faptul că consultanța, care în mod evident este necesară... De multe ori, valoarea consultanței e mult mare decât valoarea obiectivului. Pot să vă dau un ordin de mărime. La Agenția Națională pentru Investiții în Sănătate, funcționarea agenției este finanțată cu 5 milioane euro și consultanța cu 25 milioane euro.”
„Nu cred că s-a auzit așa ceva în istorie”, a spus Mihai Gâdea.
„Așa a fost făcut programul. Nu pot să discut dacă e legal sau ilegal. Așa a fost semnat”, a subliniat Alexandru Rafila.
Amintim că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reacționat, marți seară, în contextul în care judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au stabilit că instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională.
„Eu personal vă spun cum o să fac eu. Fiecare să facă cum crede după ce acest act normativ va fi abrogat. Deci, eu, atunci când sunt la risc să mă îmbolnăvesc, o să port mască, acolo unde e aglomerație. Nu are importanță dacă e sau nu un act normativ în vigoare. Fac lucrul acesta pentru că așa consider eu că este corect”, a spus ministrul Alexandru Rafila, marți seară, la Antena 3, în cadrul emisiunii lui Mihai Gâdea.
„Așteptăm să scadă numărul de cazuri la ATI și, atunci, sigur că o să putem să luăm măsuri de relaxare. (...) Când o să avem o scădere susținută în ATI, putem discuta despre ridicarea unor restricții”, a mai zis ministrul Sănătății.
„Sper să fim la finalul pandemiei și, începând cu această primăvară, să intrăm într-o viață normală”, a mai spus Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu