Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, i-a lansat invitația lui Raed Arafat de a veni la minister pentru a coordona activiatea de medicină de urgenţă.
"Eu cred că e clar pentru toată lumea că asistența medicală de urgenţă este o atribuţie a Ministerului Sănătăţii şi trebuie asigurată de profesioniştii din domeniul sănătăţii, că Unităţile de Primiri Urgente sunt parte a spitalelor şi a sistemului de sănătate şi nu se poate ca aceste tipuri de activităţi medicale să fie rupte de sistemul de sănătate şi să fie coordonate în cadrul unui alt minister. Domnul Arafat este un om extraordinar, un organizator foarte, foarte bun. Repet încă o dată invitaţia de a veni la Ministerul Sănătăţii, să coordoneze activitatea de medicină de urgenţă acolo unde îi este locul. Nu cred că este vorba de o dezbatere. Este vorba despre o situație evidentă şi beneficiarii ar putea să fie pacienţii din România cu siguranţă", a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.
Citește și:
Raed Arafat: Avem un proiect prin care urmărim înfiinţarea a 100 noi unităţi de pompieri
Ministerul Afacerilor Interne şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au în vedere înfiinţarea a 100 de noi subunităţi de pompieri, în special în mediul rural, a anunţat, miercuri, la Botoşani, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.
Raed Arafat a arătat că pentru constituirea noilor subunităţi din subordinea IGSU ar putea fi atrasă o finanţare europeană. ”Deschiderea unor noi unităţi de pompieri este în vizorul Ministerului de Interne şi al Inspectoratului General (IGSU n.r.) şi al Departamentului (DSU - n.r.) şi avem un proiect pe care sperăm să reuşim să îl implementăm prin fonduri europene prin care vedem înfiinţarea a 100 de noi unităţi de pompieri, mai ales în zonele rurale. De ce? Pentru că acolo avem întârziere la reacţie şi atunci micşorarea timpului de reacţie va fi prin două aspecte: unu - modernizarea parcului auto al pompierilor, care ar trebui să se finalizeze spre sfârşitul anului viitor şi asta înseamnă maşini mai moderne care merg cu viteză mai mare decât maşinile actuale, învechite, pe care le avem, cele de nouă tone mai ales, care merg cu 30 kilometri la oră, şi doi - mai multe subunităţi şi micşorarea distanţei pentru intervenţii şi atunci într-adevăr vom reuşi să reducem timpul şi asta va conta şi pe partea medicală şi pe partea de stingere a incendiilor”, a spus Raed Arafat, conform Agerpres.
Potrivit acestuia, Ministerul Afacerilor Interne, prin IGSU, a început achiziţia a 476 de autospeciale de pompieri, dintre care 200 cu capacitatea de 10.000 de litri de apă şi 276 cu capacitatea de 4.000 de litri de apă. Primele autospeciale, din categoria celor de 10.000 de litri, au început deja să ajungă în România, iar primele maşini din cele cu capacitatea de 4.000 de litri vor fi livrate până la sfârşitul anului, a mai precizat şeful DSU.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci